Pestera Campeneasa curatata de munti de gunoaie

Pestera de la Campeneasa, monument al naturii unic in Europa, a fost igienizata timp de trei zile, de echipe mixte alcatuite din salvamontisti, speologi, pompieri, care au scos peste 90 de metri cubi de gunoaie din adanc. Pestera, cu o cascada interioara de 42 de metri, s-a transformat de-a lungul anilor dintr-o atractie turistica neamenajata intr-o groapa de gunoi, unde se revarsa toate deseurile din satele apropiate, informeaza Agerpres.

Pentru a remedia aceasta situatie ingrijoratoare, Consiliul Judetean Bihor a demarat o actiune de igienizare a zonei, de vineri pana duminica, cu sprijinul Salvamont-Salvaspeo Bihor si al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana, cu finantare de la asociatia Environ. In pestera, in conditii greu de suportat, caldura si miros fetid, de la descompunerea deseurilor de tot felul, au lucrat pana duminica seara 10 salvamontisti si patru speologi de la Speodava Stei, trei de la Clubul Cristal Oradea si opt de la Speo West Arad.

Echipat corespunzator de catre salvamontisti, a coborat in pestera, sa dea o mana de ajutor si vicepresedintele CJ Bihor, Dumitru Volosenuc. "Riscul intoxicatiei in atmosfera incarcata de gaze rezultate din putrefactie era foarte mare. De aceea, l-am si rugat pe domnul vice Voloseniuc sa nu stea mult in pestera, pentru a nu se intampla efecte nedorite", a declarat vicepresedintele executiv al Servicului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin. Urcate pe coarda, sacosele imense umplute cu pet-uri, cauciucuri, fier vechi, pungi, carpe, zdrente, haine vechi, gunoi au fost preluate la gura pesterii de echipele de pompieri si transportate cu autocamioane la firmele de salubritate.

Pestera Campeneasca situata in apropierea orasului Vascau are un portal de 20 de m inaltime. Daca, in trecut, pe podeaua pesterii se puteau vedea resturi alimentare si chiar cadavre de animale, acum plasticul este elementul principal de "decor" al locului si cel mai periculos deoarece este negradabil. Paraul Tarinii, care se varsa in avenul Campeneasa, lung de 11 km, trece prim mai multe localitati, printre care si prin Izbuc si Calugari. Faptul ca satenii isi arunca gunoaiele in vale a fost confirmat si de primarul comunei Carpinet, Gligor Tigan, de care apartin cele doua localitati. Aceasta desi aceiasi tarani declara un respect deosebit fata de izvorul de langa Manastirea Izbuc.

"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece toata lumea arunca gunoaiele pe unde apuca si cand venea apa le ducea pe toate. Am incercat totusi sa facem ceva in aceasta privinta, sa le strangem, sa le colectam cumva. De cativa ani am incercat implementarea unui sistem de colectare a gunoaielor impreuna cu o firma de salubritate din Timisoara, care are punct de lucru la Stei. Cam greu ne-a fost, fiindca, stiti cum e cu oamenii: cand e vorba sa le ceri bani se misca tare greu", a spus primarul.

Apele paraului Tarinii se pierd in aceasta pestera si parcurg un curs subteran de aproximativ 2 km dupa care reapar in izbucul Boiu, in vestul orasului Vascau. Asociatia "Environ" este una dintre cele patru firme active la nivel national ce au ca domeniu de activitate colectarea, sortarea si reciclarea deseurilor si a echipamentelor electrice si electronice uzate. "Am sesizat acest caz in urma unor reportaje aparute in presa centrala. Desi nu este domeniul nostru de activitate, ne-am dorit foarte mult sa remediem aceasta situatie. Noi contribuim cu suma de 4.000 euro necesara reecologizarii pesterii si a zonei", a declarat Andrei Orban, presedintele asociatiei.

La actiune a participat si Gheorghe Ratiu, comisarul sef al Garzii de Mediu din zona Bihor. Solutia pe care acesta o preconizeaza este preluarea pesterii in custodie, pentru a avea grija sa o redea in circuitul turistic. Ratiu le-a transmis autoritatilor locale din Izbuc si Calugari sa-si faca datoria, avand responsabil de mediu si contract pentru salubrizare. Presedintele asociatiei Environ a afirmat ca se afla in negocieri cu Consiliul Judetean Bihor pentru a lua pestera in custodie si a o amenaja ca obiectiv turistic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri