Peste 6 miliarde euro, orizontul de investitii al Hidroelectrica

Hidroelctrica estimeaza un volum investitional de 6, 5 miliarde euro pentru urmatorii 12 ani, care va consta in cresterea puterii instalate, mentenanta si deschiderea de noi capacitati, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

“Pentru orizontul 2012-2025, Hidroelectrica estimeaza investitii de circa 6,5 miliarde euro, in conditiile in care doar 50% din capacitatea hidroenergetica a Romaniei este exploatata”, a spus Remus Borza. Potrivit acestuia, in ultimii 12 ani, compania a realizat investitii de peste 3,5 miliarde euro.

“Hidroelectrica este cel mai mare investitor de dupa 1990. In ultimii 12 ani, valoarea investitiilor realizate in retehnologizare, mentenanta si deschiderea de noi capacitati a fost de peste 3,5 miliarde de euro”, a explicat  Remus Borza.

De asemenea, administratorul judiciar al companiei a precizat ca, in prezent, sunt fundamentate de catre companie studii de prefezabilitate pentru 11 centrale hidroelectrice pe raul Buzau, in aval de hidrocentrala Nehoiasu pana la municipiul Buzau. Acestea vor avea o putere totala de 84 MW si o energie produsa, intr-un an hidrologic mediu, de 350 GW/ora/an.

Investitia este estimata la circa 325 milioane euro. Conform strategiei de dezvoltare a societatii, aceste proiecte sunt propuse a se finanta, realiza si exploata in cadrul unor societati de tipul Producator Independent de Energie, in care Hidroelectrica va detine o cota-parte din actiuni, alaturi de investitorii privati.

Compania finalizeaza prima parte a unei investitii de 500 milioane euro

Hidroelectrica va finaliza primul grup de productie a energiei din cadrul unui proiect mai amplu in valoare totala de peste 500 milioane de euro, care vizeaza amenajarea hidroenergetica a raului Buzau. Ieri au fost dinamitati ultimii metri cubi de stanca, pentru intalnirea celor doua fronturi de excavatie din subteran, care marcheaza intrarea in etapa finala de executie a acestei galerii cu o inaltime de circa 4 metri si o lungime de peste 16,5 km prin inima muntelui.

Odata cu intalnirea celor doua fronturi de excavatie se apropie de final lucrari care au inceput in anul 1984, peste 15 km din lungimea totala a galeriei fiind deja betonata.

"Realizarea strapungerii inseamna o etapa semnificativa in desfasurarea graficului privind realizarea termenului de Punere in Functiune la primul grup hidroenergetic de 55 MW, din cadrul proiectului de amenajare complexa Siriu-Surduc-Nehoiasu, cu o valoare totala a investitiei de peste 500 milioane euro. Centrala Nehoiasu II valorifica, din punct de vedere hidroenergetic, cea mai mare cadere hidraulica din tara aflata in executie, circ 488 metri, obtinandu-se intr-un an mediu hidrologic o energie de 146,2 GW/an", a subliniat Remus Borza.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna mai, din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", a managementului deficitar, secetei prelungite, dar si a altor factori, potrivit raportului Euro Insol. Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe, din care peste jumatate s-au inregistrat din 2009.

Intre ianuarie 2009 si mai 2012 pierderile Hidroelectrica au ajuns la 2,7 miliarde lei (635,2 milioane euro), reprezentand nerealizarea veniturilor prin raportare la tarifele de pe piata de energie OPCOM. Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri