Peste 5,2 miliarde lei vor fi alocate in perioada 2009-2013 din fonduri bugetare si credite externe pentru programele de investitii vizand amenajarea bazinelor hidrografice, conform directivelor Uniunii Europene, a declarat, miercuri, Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane.
’Administratia Nationala Apele Romane are o serie de programe si proiecte de amenajare a raurilor, a zonei costiere, de renaturare ecologica. Astfel, pentru refacerea litoralului romanesc, de la Mamaia la Vama Veche, se vor aloca 250 milioane de euro iar pentru reabilitarea falezelor 134 milioane de euro. La aceste proiecte se adauga aproape 150 milioane lei de la bugetul de stat pentru obtinerea modelului digital al cursului de apa si al zonei adiacente, prin metoda de scanare (LIDAR – Light Intensity Detection and Ranging) care consta in efectuarea de zboruri aerospatiale. Obiectivul final este ca in 2011, cel mai tarziu, sa avem finalizate hartile de inudabilitate sau de hazard, iar in 2013 pe cele de risc de inundatii’, a precizat directorul general ANAR.
Cheltuielile ce revin Apelor Romane pentru refacerea infrastructurii hidrotehnice afectate de inundatii sunt estimate la 75 milioane lei. Prin Hotararile de Guvern 833 si 834 din luna august a acestui an au fost alocate 20.000 lei, respectiv 13.300 lei, pentru lucrari imediate de refacere a deficientelor la constructiile hidrotehnice prin care se asigura apararea impotriva inundatiilor, a populatiei si bunurilor materiale, in conditiile aparitiei unei noi viituri, cu probabilitatea tranzitarii debitelor de calcul.
Pentru refacerea lucrarilor hidrotehnice afectate sunt necesare, in total, peste 435 milioane lei. Administratia Nationala Apele Romane a facut o evaluare a numarului de case situate in zone inundabile, conform Planurilor de Aparare Judetene. Astfel, de-a lungul raului Prut, fara afluenti, sunt 9.013 gospodarii in zone potential inundabile si de-a lungul raului Siret 3.639 gospodarii, fara afluenti. La nivel national, cele mai multe constructii fara aviz de amplasament sau autorizatie de construire, situate in zone inundabile, sunt in Bacau – 3.397, Neamt – 1.061, Olt -1.613, Alba – 3.283, Vaslui – 1.149 si Galati – 3.366. ,,Personal, cred ca statul nu ar trebui sa acorde ajutor pentru reconstructia acelor locuinte fara aviz de amplasament sau autorizatie de construire, situate in zone inundabile, dar autoritatile locale au lasat tacit sa se construiasca in aceste zone.
Aproape lunar efectuam controale si am constatat personal ca albiile raurilor sunt exploatate, de multe ori, ilegal. Conform Legii Apelor, in primele opt luni ale lui 2008, s-au dat amenzi in valoare de 8,197 milioane lei, adica aproximativ 250.000 euro doar pentru exploatarea ilegala a albiilor raurilor’, a precizat Marius Postelnicescu. La jumatatea lunii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat in plenul Camerei Deputatilor ca inundatiile au afectat 84,8 kilometri de diguri, sase baraje, 37 de kilometri de drumuri nationale si 363 de poduri.
De asemenea, au fost afectate 5.859 de locuinte, 8.763 de anexe gospodaresti, 71 de scoli, trei dispensare medicale si opt biserici, la care se adauga sedii de primarii si de politie. Potrivit primului-ministru, 4.086 locuinte urmeaza sa fie reparate, 228 consolidate, iar 1.545 reconstruite.