Comisia Europeana a lansat procesul de selectie pentru Capitala europeana verde din 2016. Pentru prima data, orasele din Europa cu mai mult de 100 000 de locuitori isi pot depune candidatura pentru acest titlu. Anterior, doar orasele cu mai mult de 200 000 de locuitori erau eligibile. Datorita acestei schimbari, titlul este acum accesibil pentru peste 400 de orase din intreaga Europa.
Cu ocazia lansarii concursului pentru cel de-al saptelea titlu de Capitala europeana verde, cel din 2016, as dori sa incurajez orasele mai mici sa isi depuna candidatura si sa profite de aceasta ocazie pentru a-si trece in revista si a-si pune in evidenta realizarile din domeniul mediului, punand bazele unui viitor durabil pentru propriii cetateni”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea; transportul local; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea sustenabila a terenurilor; natura si biodiversitatea; calitatea aerului inconjurator; calitatea acustica a mediului; cantitatea de deseuri generate si gestionarea acestora; gestionarea apelor; tratarea apelor reziduale; ecoinovare si locuri de munca sustenabile; performanta energetica; gestionarea integrata a mediului.
Participarea este deschisa tuturor statelor membre ale UE, tarilor in curs de aderare si tarilor candidate (Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Islanda, Muntenegru, Serbia si Turcia) precum si tarilor din Spatiul Economic European. Orasele isi pot depune candidatura online, la adresa www.europeangreencapital.eu.
Data limita de depunere a candidaturilor pentru titlul din 2016 este 17 octombrie 2013. Titlul este acordat de un juriu european, asistat de un grup de experti recunoscuti din diverse domenii ale protectiei mediului. Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2014.
Conceptul de Capitala europeana verde a fost formulat initial la Tallinn, in Estonia, la 15 mai 2006, la initiativa lui Jüri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o intrunire in cadrul careia 15 orase europene si Asociatia oraselor estoniene au semnat un memorandum de intelegere comun privind instituirea acestui premiu.
Sase orase – Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Copenhaga si Bristol – au primit pana acum titlul, din 2010 pana in 2015. Capitala verde 2015, Bristol, a fost anuntata saptamana trecuta la Nantes in cadrul ceremoniei anuale de decernare a premiilor.
Premiul Capitala europeana verde a fost conceput ca o initiativa de recunoastere a eforturilor, de incurajare a oraselor pentru continuarea activitatilor ecologice si de prezentare si incurajare a schimbului de bune practici intre orasele europene.
Pe langa faptul ca ofera exemple de urmat pentru alte orase, acest plus de vizibilitate poate contribui la imbunatatirea reputatiei orasului castigator, precum si a atractivitatii acestuia ca destinatie pentru cei interesati sa il viziteze, sa munceasca si sa traiasca acolo.