Peste 390.000 de ferme sunt eligibile pentru platile europene

Peste 390.000 de ferme din 24 de judete sunt eligibile pentru obtinerea fondurilor europene pe suprafata, aferente anului 2007, calculul si autorizarea platilor efectuandu-se in aceasta saptamana, potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Suma alocata Romaniei pentru platile directe la hectar din fondurile europene se ridica la 440 de milioane de euro pentru 2007, iar pentru 2008 la aproape 528 milioane euro.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, a declarat recent ca se va mentine valoarea subventiei stabilite initial de 50,6 euro la hectar pentru aceste ferme, deoarece suprafata eligibila de plata este sub cea de referinta si nu va fi nevoie de aplicarea unui coeficient de reducere.

La ora actuala, APIA a finalizat controalele pentru conformitatea cu normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), cu exceptia unui numar de 145 de parcele greu accesibile. Inspectorii APIA au incercat de mai multe ori sa ajunga in zonele respective, dar din cauza terenului si a conditiilor meteo nu au reusit acest lucru, a anuntat conducerea APIA.

Controlul conformitatii cu normele GAEC se realizeaza pe teren, pe un esantion de aproximativ unu la suta din totalul cererilor depuse (1.240.617). Fermierii care nu respecta normele GAEC sunt supusi sanctiunilor, care pot merge pana la excluderea de la plata.

Cea mai mare parte a controalelor restante se leaga de GAEC-urile de iarna, a caror verificare este posibila odata cu topirea zapezii.

Potrivit APIA, controlul s-a desfasurat foarte greu in zone precum Harghita, Cluj, Mures sau Alba, avand in vedere ca parcelele care trebuiau controlate se afla in zone greu accesibile. In plus, numai pentru judetul Alba trebuiau efectuate aproximativ 1000 de controale, ceea ce depaseste cu mult capacitatea inspectorilor judeteni, fiind necesara detasarea personalului suplimentar din alte judete.

Bunele Conditii Agricole si de Mediu (Good Agricultural and Environmental Conditions – GAEC) reprezinta un set de norme obligatorii pentru pastrarea calitatii terenurilor agricole si a mediului pe care fermierii trebuie sa le respecte in vederea obtinerii sprijinului financiar comunitar si de la bugetul national.

Standardele GAEC acopera, prin prevederile lor, cinci teme importante si anume evitarea eroziunii solului, mentinerea continutului de materie organica in sol, mentinerea structurii solului, mentinerea unui nivel minim de intretinere a terenurilor agricole, precum si mentinerea suprafetei existente de pajisti permanente.

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri