Peste 197.000 de copaci in zonele vulnerabile

Peste 197.000 de puieti au fost plantati si ingrijiti, pana acum, de Asociatia ViitorPlus, in cadrul programului „Adopta un copac!”.

Impaduririle s-au desfasurat in zonele vulnerabile din sudul tarii.

Judetele cele mai slab impadurite: Ilfov, Calarasi si Teleorman

Judetele cele mai slab impadurite ale Romaniei sunt Ilfov (2,8 la suta suprafata impadurita), Calarasi (4 la suta) si Teleorman (4,7 la suta), acestea fiind vizate si de campania „Adopta un copac!”.

„Exista o nevoie reala pentru derularea unor astfel de programe, in contextul in care procentul optim de suprafata impadurita in judetele de campie este de 20 la suta, iar fenomenele meteorologice extreme – inundatii, seceta, alunecari de teren, inzapeziri, care au afectat populatia Romaniei in ultimii ani, sunt amplificate si de lipsa zonelor impadurite”, explica Teodora Palarie, managerul programului ViitorPlus.

In luna noiembrie s-a desfasurat a zecea campanie de impadurire din cadrul programului „Adopta un copac!”. Campania a inclus 10 zile de plantare. In urma acestora, padurile incepute in comunele Poroschia si Draganesti – Vlasca, din judetul Teleorman, au crescut cu peste 17.000 puieti de stejar, tei si frasin.

O alta zi a fost dedicata activitatilor de ingrijire a puietilor pe o suprafata de 3.000 de metri patrati, precum si plantarii unui gard viu de protectie in localitatea Valcelele, judetul Calarasi.

Toti banii vin din surse private

Programul „Adopta un copac!” contribuie la impadurirea sudului Romaniei, adaugandu-se actiunilor similare derulate cu fonduri de la statul roman sau de la Uniunea Europeana.

Campania ViitorPlus utilizeaza numai fonduri din surse private – de la persoane fizice si companii. De exemplu, fondurile pentru campania de toamna au fost colectate cu ajutorul alergatorilor care au sustinut programul la diferite evenimente sportive (UniCredit Leasing Transmaraton sau Petrom Bucharest International Half Marathon).

In campania de toamna, o serie de companii au participat cu voluntari la activitatile de plantare. Aceste companii au fost METRO Cash&Carry Romania, GDF Suez Energy Romania, RBS Romania, ING Bank, Apa Nova Bucuresti-Veolia, Zentiva Sanofi si Athenee Palace Hilton Bucuresti.

Alte fonduri au rezultat in urma donatiilor prin SMS, precum si a donatiilor in urnele din magazinele retelei METRO Cash&Carry Romania si din Aeroportul International Henri Coanda. In plus, Stem SURE s-a angajat sa doneze cate 1 euro pentru fiecare recoltare de celule stem pe care o va face, iar BCR Pensii a asigurat costurile de participare a peste 300 de tineri la activitatile de impadurire, in campania de plantare din primavara.

"O zi de voluntariat este o experienta unica"

"O zi de voluntariat la plantari este o experienta unica, atat pentru parinti cat si copii. In aceasta toamna am facut echipa la plantari cu fiul meu Alexandru si sunt sigur ca i-am transmis, astfel, o parte din valorile in care cred", a declarat Andrei Rosu, organizator UniCredit Leasing Transmaraton.

Concomitent cu programul „Adopta un copac!”, ViitorPlus desfasoara o actiune de plantare a unei perdele forestiere de protectie, in Parcul Industrial Ploiesti. Perdeaua verde va diminua poluarea atmosferica si fonica, stabilizand si microclimatului local (precipitatii si temperatura). Pana acum, in Parcul Industrial Ploiesti au fost plantati si ingrijiti circa 3.500 de puieti.

Pentru anul 2013, pe langa actiunile obisnuite de plantare si ingrijire, ViitorPlus pregateste si doua evenimente inedite care sustin impaduririle. Primul dintre acestea va reprezenta cea mai lunga plantare din istoria proiectului „Adopta un copac!”. In cadrul acesteia, un grup de voluntari va planta timp de doua zile consecutive, innoptand in cort langa locatia viitoarei paduri.

Al doilea eveniment va fi primul ultramaraton montan din Romania, cu lungimea de peste 100 de kilometri. Circa 123 de kilometric vor fi parcursi de Adrian Ber, castigatorul cursei de ultramaraton 70 de kilometri din cadrul competitiei UniCredit Leasing Transmaraton. Traseul, de-a lungul crestelor Fagarasului si Pietrei Craiului, va sprijini programul „Adopta un copac!”.

Puietii trebuie ingrijiti timp de cinci – sase ani

“Adopta un copac!” este un program dezvoltat de ViitorPlus pentru impadurirea terenurilor degradate din sudul Romaniei. Lucrarile de impadurire se realizeaza in baza unor proiecte tehnice realizate de experti silvici. Activitatile includ atat plantarea arborilor, cat si ingrijirea padurii timp de 5-6 ani, pana ce padurea atinge stadiul de a putea supravietui fara lucrari de intretinere.

Tinerea sub observatie a puietilor, in primii ani, este absolut obligatorie, intrucat in caz contrar "randamentul plantarilor este considerabil scazut", a explicat, pentru Green Report, Cristian Lascu, redactor sef al National Geographic Romania. Potrivit acestuia, principalul factor care a generat scaderea productivitatii plantarilor il reprezinta modificarea conditiilor de clima din Romania, in ultimii 50 de ani.

ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila este o organizatie nonprofit care deruleaza de cinci ani proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare. De asemenea, asociatia realizeaza confectii din textile naturale, construieste colectoare solare si doteaza unele obiective sociale cu sisteme solare de incalzire a apei menajere.

Asemenea proiecte contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite zone ale tarii precum Bucuresti, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Strategia Forestiera va planta arbori in vant

Padurea va creste cu 20.000 de hectare pe an

Tasuleasa Social: Padurea creste alaturi de copii

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri