Peste 190 de milioane euro pentru impaduriri si irigatii

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ca primeste cereri de finantare pentru proiectele de impaduriri si irigatii. Suma totala diponibila fiind de peste 190 milioane euro. Astfel, in perioada 3 septembrie – 15 octombrie APDRP pune la dispozitia celor care vor sa investeasca in irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare suma de 60 milioane de euro.

"Am luat decizia de a suplimenta bugetul Masurii 125, astfel ca in aceasta sesiune fermierii au la dispozitie 60 milioane euro pentru investitii in irigatii. Este o suplimentare de fonduri pe care eu am mizat si pe care am propus-o spre aprobare Comitetului de Monitorizare pentru PNDR.(…) Modernizarea infrastructurii de irigatii ar putea transforma agricultura in motorul economiei romanesti. In plus, pun mare accent pe optimizarea costurilor pe care fermierii le au pentru a iriga. Motoarele care functioneaza in cadrul statiilor de pompare sunt de 20 chiar si de 40 de ani in functiune, de aceea, costurile pe care le au sunt extrem de mari. In acest context, modernizarea intregului sistem este vitala", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Pana in prezent, pentru aceasta masura, APDRP a selectat 48 de proiecte, cu o valoare de 62,21 de milioane de euro care prevad investitii in infrastructura de irigatii. Fondurile alocate sesiunii din septembrie 2012 reprezinta contributia Guvernului Romaniei de la bugetul de stat 20% si contributia Uniunii Europene de 80%.

132 milioane euro pentru "Prima impadurire"

Pana pe 28 septembrie cei interesati de impadurirea terenurilor agricole vor avea la dispozitie 131.886.127,19 euro prin Masura 221 – „Prima impadurire a terenurilor agricole”. Implementarea acestei masuri are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire. Concret, cu sprijinul acestei masuri se poate finanta realizarea de perdele forestiere sau plantatii de arboret.

Prima impadurire a terenurilor agricole este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.

Pentru impaduriri agricultorii primesc trei tipuri de plati.  O prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepând cu anul infiintarii plantatiei.

Foto: ziarelive.ro, cugetliber.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri