Peste 100 de protestatari au impartit cianura sub fereastra Gold Corporation

Peste 100 de voluntari au protestat astazi in fata hotelului Marriott fata de conferinta organizata de Rosia Montana Gold Corporation in care compania sustine ca beneficiile Romaniei din acest proiect se ridica la suma de 19 miliarde de dolari, nu 4 miliarde cat au anuntat anul trecut. Protestatarii purtau masti, erau imbracati in negru si au impartit trecatorilor pahare cu cianura.

Protestul a fost organizat de 10 ONG-uri care sustin ca socoteala gresita a companiei s-ar putea regasi si in alte date, iar proiectul sa fie unul dezastruos.

“O minciuna spusa des poate deveni un adevar. Actiunea noastra este in oglinda cu ceea ce se intampla la conferinta companiei, iar voluntarii nostri au organizat o sceneta in care ii ironizeaza pe cei patru specialisti financiari adusi de RMGC”, a declarat Raluca Dan, unul dintre organizatori.

“Pe mine ma intereseaza patrimonial cultural. Daca ar fi aur sub Voronet, am sapa sub ea? La Rosia Montana sunt galerii romane unice in lume, iar UNESCO a recomandat includerea lor in patrimonial mondial”, a declarat, la randul sau, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Remus Cernea, presedintele Partidului Verde, a participat la conferinta organizata de companie, iar la final a declarat ca in orice tara civilizata calculele de mediu sunt inaintea celor financiare. “Compania face o propaganda puternica si e important ca societatea civila sa faca presiuni pentru stoparea acestui proiect. Suma pe care ei o anunta acum este de cinci ori mai mare decat au anuntat initial. E usor sa prezinti tabele si grafice, iar eu sunt curios sa aflu de fapt cat va castiga compania”, a spus Remus Cernea.

“Intr-un interviu realizat cu reprezentantii companiei, acestia au spus ca au gresit calculul. In lumea financiara este imposibil sa gresesti atat de mult. Analizele finciare realizate de Academia de Studii Economice au aratat ca refacerea zonei dupa exploatare ar costa tot 19 miliarde. Patrimoniul istoric valoreaza mult mai mult, iar acest proiect va da startul devastarilor in Muntii Apuseni”, a declarat Gheorghe Manea, cercetator in cadrul ASE.

ONG-urile sustin ca dupa exploatarea care va dura aproximativ 17 ani toate deseurile chimice rezultate in urma procesului vor fi depozitate in Romania pe o suprafata de 47 de hectare, iar iazul de cianuri care va fi mai intins decat 100 de stadioane de fotbal la un loc va ramane in administrarea statului roman.

Text de Loredana Pana

spot_img

Ultimele știri