Performanta energetica pe agenda Guvernului

Proiectul de modificare a Legii 372 privind performanta energetica a fost amendat si urmeaza sa intre pe agenda Executivului in urmatoarea sedinta, a anuntat directorul Directiei Tehnice in Constructii din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Stamatiade.

“Proiectul de modificare Legii 372 privind performanta energetica a fost amendat si in urma cu doua zile a primit si avizul Ministerului Justitiei, iar la proxima sedinta de Guvern va intra pe ordinea de zi, dupa care va fi inaintat Parlamentului in regim de urgenta”, a spus Cristian Stamatiade.

Reprezentantul MDRT a precizat ca prin acest act normativ se da un raspuns la Directiva europeana 31, prin introducerea obligativitatii certificatelor energetice la tranzactii dar si la constructiile noi.

“Cerintele minimale din certificat trebuie afisate in anuntul de vanzare. Vor fi aplicate sanctiuni daca el nu este prezentat viitorilor proprietari sau chiriasi”, a precizat directorul Stamatiade.

De asemenea, s-a introdus obligativitatea ca, in cazul renovarilor majore, sa se aiba in vedere solutii alternative pentru asigurarea energiei, astfel incat energia din surse clasice sa se diminueze.

Romania discuta cu CE alocarea mai multor fonduri pentru reabilitare termica

MDRT poarta discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pentru relocarea unor fonduri din alte programe operationale sectoriale, catre reabilitarea termica a cladirilor. Initial, Ministerul Dezvoltarii anuntase ca 360 de milioane de euro au fost redistribuiti pentru reabilitare termica, asigurand astfel finantarea lucrarilor pentru 250.000 de apartamente la nivel national, lucrarile urmand sa inceapa in mai – iunie 2012.

“In momentul de fata, nu putem vorbi foarte mult despre initiativa Romaniei de a elabora o strategie de eficienta energetica si de a o inainta Comisiei Europene. Ea se afla in stadiu de elaborare, iar la Bruxelles am avut doar o discutie informala asupra a ce se doreste cu aceasta schema”, a explicat Costel Jitaru, consilier in cadrul MDRT. Potrivit acestuia, discutiile au vizat in principal activitatile care vor fi finantate, categoriile de beneficiari ai finantarii si, nu in ultimul rand, metodele de implementare.

Jitaru a subliniat ca la Bruxelles nu s-a discutat bugetul acestei scheme, el urmand a face obiectul unor negocieri ulterioare: “Urmeaza sa primim comentariile Comisiei Europene pe subiectele prezentate, iar la sfarsitul lunii aprilie vom avea o noua runda de discutii”.

Cosmin Zaharia

Foto: www.primariasector1.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri