Autoritatile din statul insular Tuvalu, a patra cea mai mica tara din lume, au instalat un panou solar de 40 de kilowati pe acoperisul stadionului din capitala, energia rezultata acoperind 5% din necesarul capitalei Funafuti si reducand cantitatea de combustibil importat din Noua Zeelanda cu 17.000 litri in primele 14 luni, informeaza Earth Telegraph.
Proiectul a fost instalat de e8, o organizatie internationala nonprofit formata din 10 companii energetice din tarile G8, si finantat de doua companii energetice japoneze. Autoritatile din Tuvalu au de gand sa extinda acest proiect, continuand cu un sistem solar pentru o scoala. In total, statul, care se bazeaza pe ajutor strain ca principala sursa de venit, va cheltui 20 de milioane de dolari.
“Multumim celor care ajuta Tuvalu sa-si reduca amprenta de carbon si asteptam ziua cand natiunea noastra va oferi exemplul alimentarii numai din surse naturale precum soarele si vantul”, a declarat ministrul utilitatilor publice si industriilor, Kausea Natano.
Tuvalu se numara printre o serie de tari, inclusiv Maldive, care au promis ca vor deveni neutre din punct de vedere al carbonului in urmatorul deceniu. Desi acest lucru nu ar face diferenta la nivel global in privinta reducerii poluarii, ar putea fi un exemplu pentru toate natiunile lumii.
Masurile de reducere a amprentei de carbon sunt determinate in primul rand de amenintarea cresterii nivelului apelor cauzata de incalzirea globala. Situat intre Australia si Hawaii, in mijlocul Pacificului, Tuvalu este obligat sa actioneze din cauza riscului de a deveni nelocuibil ca urmare a inundatiilor preconizate.
Statul insular are o populatie de 12.000 de oameni si masoara doar 10 mile patrate. Majoritatea locuitorilor sunt pescari sau fermieri, acestia depinzand de pamant si apa pentru a-si asigura traiul.