Emisiile de gaze cu efect de sera ale tarilor industrializate au scazut cu 2,2% in 2008, cel mai mare declin de la destramarea URSS, pus pe seama incetinirii cresterii economice, scrie Reuters.
In 2009, scaderea emisiilor ar putea fi si mai mare, datorita recesiunii, pe care analistii o considera un factor mult mai important decat politicile guvernamentale care promoveaza combustibilii curati si energia regenerabila.
Datele finale trimise catre ONU de catre statele industrializate arata ca emisiile din 36 de tari au scazut pana la 17,10 miliarde de tone de dioxid de carbon in 2008, de la 17,48 miliarde de tone in 2007.
Emisiile de gaze cu efect de sera din SUA au scazut cu 2,8%, inregistrand cel mai scazut nivel din 2001 pana acum, in timp ce emisiile UE au scazut cu 2%. In randul celor mai mari emitatori industrializati, Rusia a fost singura exceptie, deoarece emisiile sale au crescut cu 1,9% in 2008.
Scaderea totala a emisiilor in 2008 a determinat un nivel al emisiilor cu 6,7% mai mic decat nivelul din 1990, pe care se bazeaza ONU atunci cand elaboreaza avertizarile cu privire la valuri de seceta, inundatii, disparitia unor specii si cresterea nivelului oceanic.
„Scaderea emisiilor de dioxid de carbon in statele dezvoltate este cel mai probabil un rezultat al impactului crizei financiare”, a declarat Pep Canadell, seful Global Carbon Project.