Elevii timiseni testeaza calitatea apei din judetul lor

Calitatea apei din judetul Timis este verificata si testata de reprezentantii Smithfield Ferme si Smithfield Prod, impreuna cu 75 de elevi din judetul Timis, cu ocazia Zilei Mondiale a Monitorizarii Calitatii Apei. Astfel, pana acum au fost testate apele raului Barzava si ale statiei de epurare Smithfield Prod.

“Aceasta actiune didactic-educativa este un experiment cu rol de sensibilizare si constientizare a tinerei generatii fata de protejarea resurselor de apa. Smithfield Foods Inc. este parte in acest program international, desfasurat in 43 de tari sub egida Asociatiei Mondiale a Apelor (IWA), si sustinut de Agentia Americana pentru Protectia Mediului, alaturi de alte numeroase companii recunoscute la nivel international”, se precizeaza intr-un comunicat de presa Smithfield.

In Timis, printre participantii din acest an s-au aflat elevii claselor VII-IX ai Liceului Teoretic din localitatea Gataia si elevii Scolii Generale cu clasele I-VIII din Utvin. Cu ajutorul truselor de analiza, autorizate de Asociatia Internationala a Apelor (AIA) elevii au testat o serie de parametri de baza precum pH-ul apei, turbiditatea, oxigenul dizolvat si temperatura acesteia.

In aceeasi perioada, 35 de elevi ai Scolii Generale din Utvin, sub indrumarea profesorului de biologie – Laura Sologiuc, a echipelor de mediu si ale statiei de epurare Smithfield Prod, au testat chiar apa rezultata in urma procesului de epurare din cadrul statiei companiei din Timisoara.

Actiunea a fost organizata ca lectie deschisa pe teme de protectie a mediului. Toti elevii participanti la testatea apei au primit diplome si carti educationale.

"Prin intermediul implementarii acestui program global si in Romania, companiile Smithfield Ferme si Smithfield Prod sprijina in mod direct accesul la educatie al tinerei generatii referitor la importanta calitatii apei pentru viata. Tinerii si famillile acestora, fiind mai bine informati, vor dezvolta un comportament responsabil fata de mediu si protejarea acestuia", se arata in comunicatul citat.

Incepand cu 2009, actiunea de monitorizare, care a avut loc pana acum in fiecare an pe 18 septembrie, s-a putut desfasura pe o perioada mai lunga, incepand cu 22 martie (Ziua Internationala a Apei) si terminand cu 31 decembrie.

In 2008 au fost monitorizate peste 5.000 de locatii din lumea intreaga, dintre care aproximativ 60% in SUA. Dintre participantii din Romania la acest program didactic-educativ cu rol de informare asupra importantei unui mediu curat, in anul 2008, au mai facut parte grupuri de elevi din Maramures, Teleorman, Galati si Hunedoara.

Programul de monitorizare a apelor se desfasoara sub egida Asociatiei Internationale a Apelor (IWA), fiind sustinut de Agentia Americana pentru Protectia Mediului si numeroase companii recunoscute la nivel international, printre care si Smithfield Foods. Programul isi propune sa atinga in 2012 cifra de un milion de persoane care sa participe la activitati de monitorizare a apelor din localitatile in care traiesc.

Smithfield Prod este o companie romaneasca, fiind formata din cel mai mare abator din Romania cu o capacitate de 600 de capete pe ora, statie de neutralizare a subproduselor de origine animala si statie de epurare, situate pe locatia fostului COMTIM, in Timisoara.

Foto: Smithfield

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri