Petrom va continua programele investitionale in 2009, dar la un nivel redus fata de 2008, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom. Pentru anul acesta, una dintre prioritatile companiei este continuarea imbunatatirilor in domeniul eficientei energetice si a investitiilor in centrala energetica de ultima generatie de la Brazi.
In contextul crizei economice, efortul investitional se va ridica in 2009 la aproximativ 1,1 miliarde euro, fata de 1,8 in 2008, a mai precizat Mariana Gheorghe. Ea a subliniat faptul ca banii se vor duce in trei directii principale: foraj, dezvoltare si centrala de energie de la Brazi.
„Ne asteptam ca volatilitatea tuturor aspectelor activitatilor noastre sa fie mare in continuare. Investitiile in eficienta energetica si imbunatatirea mixului de produse va continua”, a declarat CEO-ul Petrom, care a tinut sa arate ca „acum se vad rezultatele si beneficiile programului investitional din ultimii 4 ani”.
Miercuri, reprezentantii companiei au facut publice rezultatele financiare ale Petrom pe semetrul I al anului 2009. Astfel, cifra de afaceri neta a scazut cu 28% fata de aceeasi perioada a anului 2008, iar profitul net a scazut cu 45% fata de semestrul 1 al lui 2008, la 923 milioane lei.
Pentru construirea centralei de la Brazi s-au contractat doua imprumuturi de 200 milioane euro de la BERD si BEI, investitia totala in centrala de cogenerare fiind de 500 milioane euro. Lucrarile au inceput efectiv pe 3 iunie 2009, dupa terminarea lucrarilor pregatitoare incepute anul trecut. Centrala de ultima generatie va intra in functiune in 2011 si va avea o capacitate de 860 MW.
Configuratia centralei este unica in Romania si ii confera o flexibilitate in functionare avand doua turbine de gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu aburi. Daca in Romania rata eficientei unei centrale energetice este putin peste 30%, noua centrala de la Petrobrazi va avea o eficienta de aproximativ 57%, au aratat reprezentantii companiei in iunie, in cadrul ceremoniei de lansare a lucrarilor. Instalatia va mai beneficia si de un echipament pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, acesta situandu-se sub media europeana, mai precizau acestia.
“Petrom va aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea sectorului enegetic prin constructia acestei centrale. Extinderea activitatilor noatre in sectorul de energie electrica constituie o componenta semnificativa pentru dezvoltarea sustenabila a companiei ”, declara in urma cu doua luni Mariana Gheorghe , CEO Petrom.
Investitia de la Petrobrazi reprezinta cel mai mare proiect privat de generare de electricitate din Romania, iar prin aceasta investitie Petrom va deveni un jucator important pe piata de electricitate, capacitatea centralei reprezentand aproximativ 8% din productia de electricitate din Romania.
Text: Oana Neneciu
oana.neneciu@green-report.ro
Foto: Green Report