Ecosistemul Marii Negre are nevoie de zeci de ani pentru a se reface

Ecosistemul Marii Negre are nevoie de cateva decenii pentru a reveni la echilibrul natural existent in urma cu 50 de ani, potrivit Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” (INCDM).

Studiile efectuate de-a lungul ultimilor ani asupra ecosistemului Marii Negre au scos la iveala rezultate tot mai ingrijoratoare. In ultimii 30 de ani resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, in unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile.

Cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua. Astfel, daca la mijlocul anilor 1980 captura anuala depasea 15.000 de tone de peste, in 2008 aceasta abia daca a atins 500 de tone. In prezent, in Marea Neagra se mai exploateaza doar 5 dintre cele 26 de specii de pesti cu valoare comerciala.

Mai multe specii de sturioni sunt pe cale de disparitie, in aceeasi situatie aflandu-se si delfinul, rechinul sau calutul de mare. Foca, mai multe specii de creveti si de scoici, impreuna cu alte zeci de specii de plante si vietuitoare au disparut deja din Marea Neagra, numai in ultimii 30 de ani.

”Oamenii nu constientizeaza importanta fiecarei specii in mentinerea echilibrului marin. S-ar putea crede ca disparitia unei alge sau a unei moluste, de exemplu, nu are o mare influenta asupra ecosistemului din Marea Neagra, insa situatia este alta. Acestea nu doar protejeaza tarmul impotriva eroziunii, insa ofera si un habitat propice dezvoltarii altor specii marine de pesti sau plante”, a declarat Simion Nicolaev, inginer in cadrul INCDM din Constanta.

„Totul este interconectat, iar in acest moment, pentru a reface conditiile de mediu care existau in Marea Neagra in urma cu 50 de ani, trebuie sa reconfiguram toate activitatile de exploatare marina de-a lungul mai multor ani”, a explicat Nicolaev.

Pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la pericolul ecologic cu care se confrunta Marea Neagra, Institutul ”Grigore Antipa” s-a alaturat initiativei agentiei de comunicare 4 ACE-pr&publicity pentru a demara o campanie de informare si de strangere de fonduri.

Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri in vederea dotarii Institutului ”Grigore Antipa” cu echipamente necesare studierii si reproducerii speciilor amenintate, pentru ca acestea sa poata repopula in viitor apele Marii Negre.

Cei care doresc sa sustina acest proiect, o pot face accesand site-ul www.mesajepentrumare.ro, unde pot afla mai multe despre problemele Marii Negre si pot cumpara diverse obiecte promotionale care se vor transforma in donatii pentru Institut.

In plus, pe site se pot face donatii direct in contul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” din Constanta.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” (INCDM) se afla sub autoritatea Ministerului Mediului, fiind creat in 1999 prin reorganizarea Institutului Roman de Cercetari Marine.

INCDM are ca principale domenii de activitate cercetarea fundamentala, aplicativa si tehnologica in domeniul oceanografiei, ingineriei costiere, ecologiei, protectiei mediului si resurselor marine vii, cu rol crucial pentru cunoasterea, protectia si gestionarea zonei costiere si a mediului marin in zona economica exclusiva proprie Romaniei la Marea Neagra.

Foto: INCDM

spot_img

Ultimele știri