Actuala lista a speciilor care beneficiaza de protectie speciala se concentreaza mai degraba pe vertebrate si neglijeaza majoritatea plantelor, ciupercilor si nevertebratelor, scrie The Ecologist.
O echipa de oameni de stiinta au cerut extinderea Listei Rosii, realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, astfel incat aceasta sa reprezinte mai pe larg speciile pe cale de disparitie. Astfel, asa-numitul „barometru al vietii” ar trebui sa monitorizeze 160.000 de specii, fata de 48.000, cate se afla acum pe Lista Rosie.
Ecologistii sustin ca politicile de conservare a biodiversitatii sunt neglijate si ca principalele centre de interes sunt incalzirea globala si poluarea. Cu toate acestea, sustin ei, oficialii guvernamentali, oamenii de stiinta si publicul ar trebui sa dea mai multa atentie biodiversitatii.
Oamenii de stiinta considera ca 1,9 milioane de specii au fost descoperite, dar estimeaza ca numarul total al speciilor de vietuitoare de pe Pamant depaseste 10 milioane. Ecologistii sustin ca o lista actualizata, care ar costa 60 milioane de dolari, ar permite oamenilor de stiinta o analiza mai exacta referitoare la situatia biodiversitatii pe glob.