PE adopta raportul Dacianei Sarbu privind comercializarea produselor biodestructive

Parlamentul European a adoptat, marti, cu o majoritate covarsitoare, raportul eurodeputatei PSD Daciana Sarbu privind comercializarea produselor biodestructive. Ca urmare a raportului, perioada de tranzitie, in timpul careia piata produselor biodestructive va continua sa fie reglementata de norme nationale, va fi prelungita cu 4 ani -si nu doar cu 3 ani cum propusese initial Comisia Europeana-, pana in 2014. Astfel, se evita retragerea unor produse importante de pe piata sau comercializarea lor ilegala, in lipsa stabilirii in timp util a listei comunitare in acest sens. Raportul a fost adoptat cu 652 voturi pentru, 6 impotriva si 17 abtineri.

Propunerea Comisiei Europene vizeaza revizuirea directivei 98/8/CE, deoarece evaluarea implementarii a aratat ca perioada pana la 14 mai 2010, prevazuta pentru evaluarea substantelor active folosite in produsele biodestructive, cu scopul de a le include intr-o "lista comunitara pozitiva", nu este suficienta.

Perioada de tranzitie, in timpul careia piata produselor biodestructive va continua sa fie reglementata de norme nationale, ar expira astfel fara ca lista pozitiva comunitara sa fie stabilita. In practica, aceasta ar insemna ca produse importante, cum ar fi dezinfectantii utilizati in spitale, ar trebui retrase de pe piata incepand cu 15 mai 2010. Pentru a evita acest efect nedorit, CE a propus o prelungire a perioadei de tranzitie cu trei ani, pana la 14 mai 2013. In urma compromisului obtinut cu Consiliul in cadrul procedurii de codecizie, prima lectura, Parlamentul a propus prelungirea perioade cu 4 ani, pana in 2014.

"Extinderea perioadei de tranzitie este extrem de importanta pentru a garanta ca toate produsele biodistructive care contin substante active vor fi comercializate pe piata in mod legal. Am considerat esential ca revizuirea acestei Directive sa se realizeze intr-o prima lectura pentru a nu risca depasirea programului de lucru pe 10 ani pentru examinarea sistematica a produselor biocide si a evita implicit riscul retragerii lor de pe piata incepand cu 2010. Prelungirea termenului va asigura timpul necesar statelor membre sa evalueze aceste substante pana in anul 2014 cand revizuirea propriu-zisa a Directivei privind Biocidele va intra cel mai probabil in vigoare", a declarat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE.

Potrivit deputatei europene, un alt element propus in raport este limitarea la maxim doi ani a posibilitatii de a extinde in continuare termenele limita pentru dosarele ramase, prin procedura de comitologie, pentru a evita posibilitatea unei intarzieri pe termen nedefinit a intregului proces. Masura este necesara pentru situatia in care revizuirea Directivei nu va fi finalizata pana in anul 2014.

"Elementele legate de protectia datelor si de fenomenul de ‘free riding’ prin care companiile fac uz de informatiile inregistrate de alte companii in cadrul unei scheme la nivel national, vor fi adresate in revizuirea propriu-zisa a Directivei privind Biocidele", a precizat raportoarea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri