Dupa 10 ani, cianura inca ucide

In jur de 50 de persoane au participat luni la flasmobul organizat la 10 ani de la accidentul ecologic de la Baia Mare. Pentru a comemora momentul, initiatorii actiunii au adus o coliva, intr-un sicriu au fost pusi pesti morti, iar participantii au adus pancarte cu mesaje ca “Trei rauri si un fluviu otravit” “100.000 de metri cubi de apa cu cianuri deversati”, “Dupa 10 ani cianura inca ucide”, sau ”au murit degeaba 1240 tone de pesti”.

“Mesajul pe care vrem sa il transmitem este unul diluat, dar si concentrat, pentru Rosia Montana Gold Corporation. In spatele barajului, de 600 de hectare, ce se va construi la Rosia Montana, vor fi sute de tone de cianuri, el avand o capacitate de doua ori mai mare ca cel de la Lacul Vidraru. Daca acest baraj o va lua la vale, Romania aflandu-se intr-o zona seismica, toata biodiversitatea, inclusiv cea din Delta Dunarii, va fi distrusa”, a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele asociatiei Eco-Civica.

Ministrul mediului Laszlo Borbely a pastrat un moment de reculegere alaturi de participantii la flash mob si a primit coliva din partea organizatorilor.

“Multumesc celor care au venit aici. Din cauza neglijentei crase, acest accident a avut loc, iar responsabilii nu au platit nici pana acum. Avem obligatia sa protejam ecosistemul, iar ceea ce s-a intamplat acum 10 ani nu trebui sa se mai repete. Nu avem voie sa uitam. In legatura cu Rosia Montana, ma voi intalni miercuri cu ONG-urile din acest domeniu, iar in scurt timp ma voi duce acolo. In acest an, printre prioritatile ministerului se numara si explicarea cetatenilor in legatura cu ceea ce s-a intamplat la Baia Mare”, a explicat Laszlo Borbely.

“In principiu e bine sa nu uitam tampeniile comise de poporul roman, ca sa nu le repetam. Accidentul cu cianura ne-a afectat atat pe noi cat si tarile vecine, mai ales Ungaria. Dupa accident, Ungaria a votat o lege prin care interzice folosirea cianurilor in minerit, insa in Romania acest lucru nu s-a intamplat”, a declarat Mircea Toma, membru fondator al asociatiei Salvati Vama Veche.

“Nu vrem ca lumea sa uite ce a insemnat folosirea cianurii in minerit pentru natura si pentru oameni. Exista un precedent. Vrem sa atragem atentia asupra potentialului de risc de la Rosia Montana”, afirma Costel Popa, director al ONG-ului Salvati Dunarea si Delta.

Accidentul cu cianuri din 31 ianuarie 2000 din Baia Mare este cunoscut ca al doilea Cenobal din cauza impactului devastator pe care l-a avut asupra mediului. Digul iazului de decantare de la mina Aurul s-a rupt atunci si in jur de 100.000 de metri cubi de apa cu cianura si metale grele au ajuns in raul Sasar, apoi pe Tisa si in Dunare. Mii de tone de peste au murit in Romania si Ungaria, iar alte pasari si mamirere murit dupa ce au mancat peste otravit.

La patru saptamani de la accident, urme de cianura au fost identificate si in Delta Dunarii. Potrivit estimarilor oficiale, au fost necesari cinci ani pentru repopularea cu peste a raurilor afectate si inca 10 ani pentru refacerea totala a florei si faunei.

La momentul cand a avut loc accidentul din Baia Mare nu s-a aplicat nicio sanctiune penala sau contraventionala companiei Aurul. In schimb, statul roman are de platit Ungariei peste 100 de milioane de dolari despagubiri pentru daunele ecologice provocate.

Text de Loredana Pana
Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri