Primaria comunei Romuli din judetul Bistrita Nasaud s-a apucat sa construiasca, in Parcul National Muntii Rodnei si sit Natura 2000, un drum de 12 km fara a detine avizul Consiliului Stiintific al Parcului. Drumul intra in Rezervatia Stiintifica Pietrosul Rodnei, pe teritoriul careia este strict interzisa orice constructie de infrastructura. Acesta este primul caz pe care Coalitia Natura 2000 l-a prezentat astazi autoritatilor nationale si europene printr-o scrisoare deschisa.
Primaria Romuli, in perioada septembrie – octombrie 2008 a reabilitat un drum forestier prin intermediul proiectului SAPARD, „Reabilitarea drumului forestier Stramba”, proiect in valoare de 2,6 milioane euro. Acest drum intra 700 metri in interiorul sitului Natura 2000, reabilitarea acestora nefiind avizata de Consiliul Stiintific al Parcului, conform OUG 57/2007. Mai mult, drumul a fost continuat inca 12 km pana in mijlocul Rezervatiei Stiintifice Pietrosu Mare, una dintre cele mai vechi rezervatii din tara. Desi buldozerul a fost gasit la fata locului de catre Garda de Mediu Maramures, nu s-a luat nicio masura de sanctionare, sustin reprezentantii Coalitiei Natura 2000.
50 de organizatii guvernamentale au facut front comun pentru protejarea ariilor naturale din tara noastra. Coalitia Natura 2000 considera ca este inacceptabil faptul ca nu se acorda nicio atentie capitalului natural al tarii, ca se ignora total problemele ariilor protejate, inclusiv ale siturilor Natura 2000. Coalitia va trimite o data pe saptamana o scrisoare autoritatilor nationale si europene in care sesizeaza cate un caz de ilegalitate sau probleme intalnite si va solicita masuri concrete pentru imbunatatirea situatiei.
„Incercam sa adunam cele mai noi si mai grave situatii si sa le aducem pe agenda publica. In prezent am identificat 12 cazuri pe care le vom prezenta autoritatilor. Vrem sa ajungem sa se recunoasca faptul ca avem un capital natural care reprezinta o baza pentru dezvoltare sustenabila. In prezent, Romania este aproape singura tara care nu a alocat niciun ban pentru arii protejate”, a declarat Erika Stanciu, membru al consiliului reprezentativ al Coalitiei ONG Natura 2000.
Foto: WWF