Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Diviziuni in UE asupra planului climatic

Presedintia suedeza a UE le-a cerut joi liderilor europeni sa anunte o suma pentru ajutorul acordat tarilor sarace in lupta impotriva incalzirii climatice, relateaza Mediafax.

Insa acestea acestea sunt in continuare foarte divizate, la doar sase saptamani inainte de summitul ONU pentru clima de la Copenhaga (COP15).

"Vreau sa se prezinte o suma, deoarece avem nevoie de aceasta pentru stimula alte tari dezvoltate care refuza sa isi joace rolul", a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, la sosirea sa la Bruxelles, pentru summitul UE. El a recunoscut in acelasi timp ca europenii "nu sunt inca pregatiti".

"Exista in continuare diviziuni in ceea ce priveste criteriile si repartizarea" eforturilor, a explicat la randul sau seful diplomatiei italiene, Franco Frattini. Summitul european se anunta mai degraba lipsit de generozitate in privinta angajamentelor financiare. Acest lucru a fost recunoscut implicit si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Cred ca nu putem inca sa oferim raspunsuri definitive in privinta finantarii", a declarat el. Europa este divizata intre Est si Vest.
"Modul de repartizare asa cum este propus, este inacceptabil", a avertizat premierul ungar, Gordon Bajnai, la incheierea unei intalniri pregatitoare cu omologii sai din regiune.

Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Lituania si Letonia refuza ca repartizarea contributiei europene sa se faca pe baza emisiilor de dioxid de carbon in UE, conform principiului "poluatorul plateste". Ele le cer partenerilor lor mai bogati sa suporte cea mai mare parte a costurilor.

Tarile din cadrul UE trebuie sa se decida, pe de o parte in legatura cu valoarea globala a contributiei lor, ceea ce ar putea face obiectul unui acord in cadrul summitului de la Bruxelles, dar si in privinta repartizarii eforturilor lor, decizie care risca sa fie amanata.

Comisia Europeana a evaluat la 100 de miliarde de euro pe an nevoile financiare ale tarilor sarace pentru a se adapta incalzirii climatice si estimeaza intre 22 si 50 de miliarde de euro valoarea finantarilor publice internationale.

Bruxelles-ul spera intr-o contributie a UE in valoare de 15 miliarde de euro pe an incepand din 2013 pana in 2020, si de 1,5 miliarde de euro pe an din 2010 pana in 2013 pentru ajutarea tarilor sarace sa se pregateasca, incepand din 2010.

Numai britanici sustin aceasta linie. Ei pledeaza pentru o contributie a UE de opt pana la zece miliarde de euro pe an si se declara dispusi sa promita un miliard de euro pe an.

In cazul in care UE se va dovedi incapabila sa ajunga la un acord asupra valorii contributiei sale, va fi intocmita o constatare de esec. Acest lucru ar avea un efect negativ cu sase saptamani inainte de conferinta mondiala asupra climatului de la Copenhaga, unde UE vrea sa se prezinte drept model.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri