Deseurile, colectate selectiv si in mediul rural

In premiera pentru comunitatile din mediul rural din judetul Salaj, deseurile rezultate din gospodarii sunt colectate selectiv incepand de miercuri, 1 iulie, in satele din cadrul microregiunilor Valea Crasnei si Valea Barcaului, ca urmare a implementarii a doua proiecte similare, fiecare in valoare de 1,1 milioane de euro, finantate prin Phare 2004 "Schema de investitii pentru proiecte mici si mijlocii de gestionare a deseurilor", potrivit Agerpres.

"Am impartit deja saci de plastic de culoare diferita si totul este pregatit pentru ca, incepand de astazi, sa demaram colectarea selectiva a deseurilor in fiecare gospodarie", a declarat, miercuri, Emeric Pop, primarul comunei Crasna. Autoritatile locale din cele cinci comune asociate in microregiunea Valea Crasnei (Banisor, Crasna, Mesesenii de Jos, Varsolt si Pericei) au depus, in urma cu trei ani, o aplicatie de finantare in valoare de 1,1 milioane de euro pentru un proiect de colectare selectiva a deseurilor rezultate din gospodariile satelor apartinatoare, cu termen de finalizare luna iunie a anului in curs.

Proiectele, ce au primit finantare prin programul Phare 2004 "Schema de investitii pentru proiecte mici si mijlocii de gestionare a deseurilor (faza extinsa)", au presupus crearea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, ecologic, eficient din punct de vedere economic si care sa asigure protectia sanatatii populatiei.

Conform datelor furnizate de Agentia de Protectie a Mediului, institutie ce a monitorizat modul de implementare a proiectului, pe Valea Crasnei au fost distribuite aproape 8.000 de europubele cu capacitati de 80, 120, 240 de litri, peste 260.000 de pungi de plastic de 100 litri, de culori diferite si 140 de containere. Transportul deseurilor la microstatia de transfer se va realiza cu mijloace de transport speciale achizitionate prin acest proiect, respectiv trei autogunoiere cu placa de presare avand o capacitate de 12 metri cubi fiecare si o autocarosata cu capacitatea de cinci metri cubi.

Infrastructura rutiera de acces la microstatia de sortare a deseurilor a fost asigurata prin reamenajarea si modernizarea unui drum existent. Frecventa de transport a deseurilor menajere catre microstatia de sortare va fi de doua ori pe saptamana. Deseurile valorificabile colectate selectiv vor fi transportate la microstatia de sortare pretratare pentru a fi balotate si transportate apoi spre locurile de valorificare.

Mijloacele de transport vor fi intretinute in conditii igienice si dezinfectate periodic. La iesirea din incinta microstatiei, rotile autospecialelor vor fi dezinfectate. Punctele de colectare a deseurilor sunt dotate cu containere speciale pentru a asigura colectarea selectiva a deseurilor reciclabile si a fractiilor biodegradabile. Platformele punctelor de colectare sunt construite astfel incat sa faciliteze accesul autovehiculelor de salubritate, dar si pentru a corespunde din punct de vedere igienico-sanitar.

Microstatia de sortare si pretratare bio-mecanica a deseurilor colectate este amplasata in extravilanul comunei Crasna, la punctul de intersectie a limitelor administrative ale localitatilor Crasna, Pericei, Varsolt, si ocupa o suprafata de aproximativ 14.000 mp. Perimetrul platformei este imprejmuit cu gard de sarma, iar in paralel cu o perdea vegetala de protectie. In jurul amplasamentului este prevazut un sant de garda pentru eliminarea excesului de ape pluviale. Cladirea administrativa este constituita din incaperi pentru birouri, incapere de monitorizare, vestiare cu dusuri, grupuri sanitare, sala de mese, etc.

Vestiarul este conceput cu un sistem filtru astfel incat hainele de strada si echipamentul de lucru sa fie depozitate complet separat. Supravegherea amplasamentului si a halei de sortare si prelucrare primara se va realiza prin intermediul a opt camere de supraveghere legate la computerul din incaperea de monitorizare. Cantarirea autovehiculelor atat la intrare cat si la iesirea din microstatie se realizeaza prin intermediul unui cantar electronic pentru receptia deseurilor. Hala de sortare si prelucrare primara in care se desfasoara activitatea principala este realizata din elemente metalice. In interiorul halei, deseurile sunt depuse pe o banda transportoare echipata cu patru instalatii de climatizare.

Sortarea deseurilor se realizeaza manual, de catre personalul angajat, specializat si echipat cu imbracaminte de protectie. Hala este dotata cu o presa de balotat hartie/ carton si PET-uri. Deseurile care nu pot fi valorificate in urma sortarii sunt transportate pentru eliminare finala la depozitul de deseuri menajere al municipiului Zalau din localitatea Criseni, pana la construirea depozitului ecologic judetean. Necesarul de apa utilizata in scopuri igienico-sanitare si tehnologice se asigura dintr-o sursa proprie – put forat echipat cu hidrofor.

Amplasamentul este deservit de o statie de epurare care va trata apele uzate potential contaminate colectate de pe amplasament si rezultate din igienizarea autospecialelor. Apele uzate menajere sunt colectate intr-un bazin vidanjabil. Pe langa beneficiile aduse mediului si starii de sanatate a populatiei, prin implementarea acestui proiect s-au creat si 10 noi locuri de munca pentru populatia din zona. Un proiect similar a fost implementat si pe Valea Barcaului, unde s-a constituit o asociatie din sase comune: Boghis, Marca, Nusfalau, Ip, Valcau de Jos si Sag, cu statie de sortare la Nusfalau.

spot_img

Ultimele știri