Astazi s-a facut primul pas pentru inverzirea Palatului Parlamentului: deputatii si angajatii vor colecta selectiv! La initiativa Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si cu sprijinul Ecorom Ambalaje, URBAN si asociatia Salvati Dunarea si Delta, in prezent „locuitorii” celei mai mari case civile din lume dispun de infrastructura pentru colectarea selectiva. „Camera Deputatilor colecteaza selectiv” este una dintre componenetele programului „Parlamentul Verde”.
„Este o zi speciala pentru mine pentru ca astazi am reusit sa implementam prima etapa a programului Parlamentul Verde. Am convingerea ca fiecare angajat sau parlamentar care colecteaza selectiv aici va face acelasi lucru si acasa. Sper ca mai multe institutii publice vor urma exemplul Palatului Parlamentului”, a declarat Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.
Rezultate dupa o luna
Intr-o singura luna, perioada de proba pentru colectarea selectiva, s-au colectat 3.000 kg de hartie, 1.000 kg de plastic si 150 kg de sticla, a aratat Dollores Beneziac, reprezentant al companiei de salubritate URBAN.
Aceste cantitati sunt echivalentul a 50 de copaci salvati de la taiere pentru hartie, 800 kg de petrol pentru plastic si energie necesara pentru 150 de becuri pentru cantitatea de sticla colectata.
Infrastructura de colectare selectiva inseamna amplasarea a opt containere pentru colectarea hartiei, plastic/metal si sticla si 700 de cosuri pentru birouri, in care se colecteaza hartie si plastic/metal. Aceste cosuri si containere au fost asigurate de catre Ecorom Ambalaje.
„Colectam cat un oras mic”
Pe an Palatul Parlamentului genereaza aproximativ 12.000 de metri cubi de deseuri, cantitate echivalenta cu deseurile generate de un oras mic sau chiar mediu, a aratat astazi secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu.
Pe langa problema deseurilor, trebuie eficientizat consumul pe toata linia. Barbu a aratat ca Palatul Parlamentului consuma anual apa in valoare de 17 miliarde lei, energie termica in valoare de 44 miliarde lei si energie electrica de 75 miliarde lei. „Ne dorim sa eficientizam acest consum”, a declarat Gheorghe Barbu, care a tinut sa sublinieze importanta programului Parlamentul Verde.
Deseurile la control!
„Este o zi istorica, aceasta este ziua in care demonstram ca pestele nu se impute de la cap. Pana in prezent a fost o situatie inacceptabila la Palatul Parlamentului, nu exista o infrastructura de colectare selectiva”, a declarat Costel Popa, director Salvati Dunarea si Delta.
Acesta a mai avertizat ca lucrurile nu se vor opri aici, asociatia va face controale periodice in birourile din Parlament si ii va sanctiona pe functionarii sau angajatii care nu colecteaza selectiv deseurile, iar birourile vor primi, in funtie de performante buline verzi sau rosii pe usi.
Text: Green Report / Oana Neneciu
Foto: Green Report / Anita Vizireanu