Destinatia spatiilor verzi va putea fi schimbata pentru lucrarile de utilitate publica, dupa ce noua forma a legii spatiilor verzi a fost votata ieri in Camera Deputatilor.
Ordonanta nr. 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei, reducerea suprafetei sau stramutarea spatiilor verzi nu a fost inclusa, chiar daca Ministerului Mediului recomanda comasarea acesteia in prevederile Legii 24/2007 privind spatiile verzi, a precizat pentru Green Report Iulia Toader, expert in cadrul Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic.
In aceste conditii, parcurile vor putea fi afectate de largirea strazilor sau lucrari de canalizare in cazul in care acestea sunt declarate de utilitate publica.
„Sunt niste prevederi necesare pentru a nu bloca orasul in cazul necesitatii efectuarii unor lucrari de utilitate publica", declara, pentru Green Report, Sulfina Barbu, in luna iunie, cand legea a fost votata in Comisia de Administratie Publica pe care o prezideaza.
Forma in care a fost votata legea 24/2007 a spatiilor verzi ii nemultumeste pe ecologisti. „Din pacate, pana acum, nu am avut nicio dovada de buna-credinta din partea autoritatilor si problemele cu care ne-am confruntat pe spatiile verzi au fost constructii pentru restaurante, terase, sedii de firme, blocuri de lux. Astea nu sunt lucrari de utilitate publica. Tocmai din acest motiv, suntem ferm convinsi ca este doar o Marie cu alta palarie”, a declarat Liana Buzea, presedintele asociatiei EcoAssist.
Ea a precizat ca asociatia a identificat metode prin care destinatia spatiilor verzi poate fi schimbata si pentru alte lucrari altele decat cele de utilitate publica. Astfel, aceasta spune ca o scoala ar putea fi mutata pe un spatiu verde daca si-a depasit capacitatea si are nevoie de mai mult spatiu, dar sediul vechi poate fi folosit pentru orice fel de lucrari.
Legea votata marti va fi promulgata in doua saptamani.
Foto: Green Report