Dependenta energetica a Europei va creste pana in 2030

Uninea Europeana va inregistra cresteri la cererile de energie, pana in 2030. Dependenta de importuri va creste, in special in cazul petrolului care va ajunge la 93%, fata de 84%, cat este in prezent, iar cererea de gaze naturale va creste pana la 84%, fata de nivelul actual de 58%. Prognozele au fost prezentate intr-un raport al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

In ceea ce ne priveste, tara noastra va sta mai bine la capitolul dependenta de importul de energie decat UE, inregistrand chiar scaderi. In cazul petrolului cererile vor fi de 54%, fata de media europeana de 83%, iar pentru gaze naturale 42% fata de 58% la nivelul UE. Romania mai are rezerve de petrol pentru aproximativ 20 de ani, iar de gaze naturale pentru inca 15 ani.

Potrivit raportului, o problema majora a Romaniei este intensitatea energetica. La noi, pentru producerea a 1.000 euro Produs Intern Brut se consuma de patru ori mai multe resurse energetice decat media in UE.

Pentru reducerea dependentei de importurile de energie este necesara o mai buna legatura intre pietele regionale si cele nationale. O solutie ar fi diversificarea statelor furnizoare de energie si rutelor de tranzit, impreuna cu cresterea fluxurilor si a capacitatilor de stocare, se precizeaza in raportul CRPE.

Importurile de gaze din Rusia reprezinta 26% din consumul UE, si 40% din gazele consumate de gospodarii si intreprinderi. In Europa centrala si de est, gazele rusesti acopera 87% din totalul importurilor si 60% din consum. Dependenta de Rusia inseamna dependenta de Gazprom. Grupul Gazprom detine cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume, estimata la 33,1 mii de miliarde metri cubi si realizeaza 17% din productia de gaze la nivel mondial, cu o capacitate de productie, in 2008, de 549,7 miliarde metri cubi.

Raportul prezinta si atuurile nefolosite ale Romaniei la care recomanda sa apeleze. Prin construirea unui nou depozit de gaz natural la Margineni, in judetul Neamt, Romania ar putea deveni principalul depozitar la nivel regional. De asemenea, avantajele Romaniei mai sunt resursele din platforma continentala nou dobandita a Marii Negre si cablul electric submarin Constanta-Istanbul.

Raportul propune o serie de solutii avantajoase pentru Romania precum o cooperare pragmatica cu Rusia, cu accent pe proiecte ce pot fi reciproc avantajoase, precum depozitul de gaz de la Margineni. De asemenea, CRPE sfatuieste Romania sa investeasca strategic in Republica Moldova oferindu-i sprijin in construirea de centrale electrice in alte regiuni decat Transnistria. Iar o alta recomandare vizeaza dezvoltarea unei structuri institutionale care sa proiecteze si sa gestioneze politica in domeniul energiei si dezvoltarea energiei regenerabile pentru un amestec energetic adecvat.

spot_img

Ultimele știri