In Romania, operatorii din agricultura pot folosi un tip de fungicid care contine initium, o substanta chimica toxica, desi o concluzie finala in acest caz va fi pronuntata de autoritatea alimentara europeana abia in 2011-2012. Din acest motiv, eurodeputata Daciana Sarbu cere acum autoritatilor europene sa explice daca exista vreun motiv pentru care romanii sa se teama pentru sanatatea lor dupa ce consuma fructe si legume care au fost tratate cu astfel fungicide.
Eurodeputata cere mai multe detalii si despre testele care sa demonstreze ca initium nu provoaca cancer si despre posibilitatea ca producatorii sa fie obligati sa mentioneze pe etichetele produselor daca au folosit un asemenea fungicid.
Potrivit comunicatului emis de Daciana Sarbu, incepand cu data de 31 decembrie 2009, Romania este membra a Comisiei Codex Alimentarius. „In acest an, conform Codexului, tara noastra este obligata sa foloseasca experimental un produs al unei companii germane, un fungicid care contine o substanta chimica extrem de toxica, numita initium, care va fi utilizat in culturile de vita de vie, cartofi, rosii, castraveti si ceapa”, se arata in comunicat. Romania este prima tara din lume care a omologat temporar, pentru o perioada de trei ani, fungicide pe baza de initium.
Potrivit unei directive europene, statele membre UE pot autoriza provizoriu, pentru o perioada care sa nu depaseasca trei ani, plasarea pe piata a unor produse de protectie a plantelor care contin initium. In acelasi timp, CE a mandatat EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) sa realizeze o revizuire a evaluarii de risc pentru toate noile substante active pentru care a fost adoptata o decizie in 2002. Tara raportoare, Olanda, se afla in curs de actualizare a factorilor de risc si va trimite EFSA concluziile finale in perioada 2011-2012.
Saptamana trecuta CE arata ca orice stat membru UE poate acorda autorizatii provizorii pentru produsele care contin initium, in raspunsul la intrebarea adresata de Daciana Sarbu privind normele de protectie a consumatorilor in timpul testarii de noi produse neomologate.
Foto: gourmet.com