Liderul deputatilor democrat-liberali din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a anuntat, luni, depunerea motiunii simple, intitulate "Anulati taxa de prima inmatriculare", semnata de 74 de parlamentari PD-L.
"Grupul parlamentar al PD-L, prin membrii sai, depune o motiune simpla care se refera la felul in care, in general, Guvernul Tariceanu II abordeaza politica fiscala departe de interesul general si de nivelul de trai al cetatenilor", a spus Cristian Radulescu, de la tribuna Camerei Deputatilor.
El a adaugat ca motiunea face referire si la "discutatul subiect legat de taxa de prima inmatriculare" a carei anulare o cere PD-L impreuna cu returnarea banilor catre cetatenii pagubiti.
"Exista toate semnaturile in anexa, exista motivarea impusa de catre regulament. Urmeaza ca presedintele Camerei Deputatilor sa dispuna tot graficul necesar pentru dezbaterea acestei motiuni", a conchis Radulescu, mentionand ironic ca "presedintele Camerei va fi cel care va stabili ziua dezbaterii si probabil ca isi va rezerva si dreptul sa verifice daca sunt indeplinite conditiile prevazute de articolul 121 din Regulament". Potrivit Regulamentului, in termen de sase zile de la depunerea motiunii trebuie sa fie parcurse toate procedurile.
Presedintele Camerei Deputatilor a retrimis, martea trecuta, democrat-liberalilor motiunea privind taxa auto de prima inmatriculare pe motiv ca ea ar fi fost introdusa "in mod ilegal" la Camera Deputatilor.
"Motiunea a fost introdusa in mod ilegal. Am luat decizia de a retrimite semnatarilor textul depus, insotit de o scrisoare in care le-am detaliat prevederi ale Regulamentului Camerei Deputatilor referitoare la procedura de depunere a unei motiuni simple. In acest sens, articolul 159 din Regulament prevede ca un astfel de demers se face de catre initiatori in cursul unei sedinte publice, textul motiunii trebuind sa fie depus la presedintele de sedinta, si nu la Cancelaria presedintelui Camerei Deputatilor", precizeaza Bogdan Olteanu.
De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor le-a transmis semnatarilor motiunii solicitarea ca scrisoarea de inaintare ce insoteste textul motiunii sa fie semnata de liderul de grup sau de inlocuitorul acestuia, pentru a pastra "limitele unei normale consideratii institutionale".
"Inaintarea unei scrisori nesemnate poate prezenta riscul de a considera ca antetul grupului parlamentar a fost folosit in mod abuziv si nelegitim, cu scopul de a desconsidera un grup parlamentar din Camera Deputatilor", precizeaza Bogdan Olteanu.