Curierul National: Romstal vrea sa investeasca in energie eoliana si agricultura

Romstal, cu activitati in special in sectorul materialelor de constructii, isi propune sa dezvolte pe termen lung, in zona judetului Constanta, unde detine cateva mii de hectare, o ferma agricola si un parc eolian de 30-50 MW, vanzarile de energie urmand sa genereze un sfert din vanzarile grupului.

"Productia de energie regenerabila este un domeniu de viitor, care pe termen mediu si lung va asigura un venit rezonabil. In 10 ani am dori sa reprezinte 20-25% din veniturile grupului", a declarat actionarul majoritar al grupului, Enrico Perini, citat de Mediafax.

Pe acest segment, grupul a initiat un proiect-pilot de 300 KW la Galati, care va intra in functiune peste 2-3 luni si a necesitat o investitie de 350.000 de euro, si in prezent asteapta autorizatiile pentru parcul eolian din judetul Constanta. "Proiectul de la Constanta, pe langa cele 7-8 milioane de euro cheltuite deja pentru achizitionarea terenului, va necesita in total circa 10 milioane de euro pentru turbinele eoliene si va avea 6-7 MW instalati. Din pacate, suntem blocati din motive «neclare» de circa un an", a spus omul de afaceri.

La inceputul lunii noiembrie, Romstal a anuntat ca vrea sa investeasca, prin firma Wind Land Energy, peste 10 milioane euro intr-un parc eolian in judetul Constanta, dar sustine ca presedintele Consiliului Judetean intarzie nejustificat, de peste opt luni, eliberarea certificatului de urbanism, acuzatie respinsa de institutie.

Prima problema a investitorilor sunt autoritatile locale, care vor sa castige ceva si ele din afacere

Omul de afaceri sustine ca cele mai mari probleme cu care se confrunta in Romania investitorii din acest sector sunt legate de unii reprezentanti ai autoritatilor, a caror pozitie este: "Eu personal ce castig daca firma ta investeste?". El a adaugat ca aceste programe ar trebui sa fie subventionate, iar Romania ar fi putut beneficia de investitii de 2-3 ori mai mari in acest domeniu daca autoritatile nu ar fi intarziat proiectele.

Proiectul de la Constanta este de durata, grupul avand achizitionate in zona mai multe mii de hectare de teren care pot fi utilizate pentru investitii in productia de energie eoliana, dar si agricultura. "In decurs de 10 ani ne-am fi dorit sa instalam 30-50 MW si sa construim o ferma agricola moderna", a afirmat Perini.

Omul de afaceri nu a cooptat deocamdata asociati pentru proiectul eolian, in lipsa unui termen precis al primirii autorizatiilor, si nu exclude nici renuntarea la acesta, pentru a investi in alta tara, unde "investitorii sunt mai bine primiti". Pe de alta parte, el afirma ca este interesat in domeniul productiei de electricitate doar de segmentul eolian si vizeaza chiar achizitionarea unui proiect existent.

Afacerile grupului ar putea scadea cu 35% in acest an fata de 2008

Grupul estimeaza ca va inregistra afaceri de 350 milioane de euro in acest an, mai mici cu 35% fata de 2008, rulajul urmand sa continue sa scada in 2010. "Proiectantii pentru locuinte, birouri si unitati industriale lucreaza la 20% din cat lucrau in 2008. Pentru 2010 nu am auzit sa aiba de lucru. Daca ei incep sa proiecteze din 2011, de obicei proiectul si autorizarile dureaza 1-1,5 ani, materialele produse sau comercializate de noi sunt instalate la un an dupa inceperea lucrarilor, asta poate insemna ca sectorul constructiilor isi va reveni din 2013-2014", a afirmat Perini.

Enrico Perin a mai spus ca nu poate face previziuni privind iesirea din recesiune, dar ca firmele trebuie sa-si majoreze productivitatea si competitivitatea la un nivel similar cu cel occidental, iar guvernantii trebuie sa sprijine sectorul privat. "Revenirea economiei va depinde de intreprinzatorii din Romania, pentru ca investitorii straini se vor mai lasa asteptati", a mai spus reprezentantul Romstal.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri