Romania a derulat, in perioada septembrie 2007 – august 2009, un studiu amplu despre controlul eroziunii costiere in zona nordica a Marii Negre, pentru care a primit 385.772 dolari de la Agentia Statelor Unite pentru Comert si Dezvoltare.
"USTDA (Agentia Statelor Unite pentru Comert si Dezvoltare) a oferit un grant Ministerului Mediului, in valoare de 385.772$ pentru realizarea studiului Asistenta tehnica pentru controlul eroziunii costiere la Marea Neagra – Proiect Faza I. Studiul a fost implementat de un consortiu coordonat de firma americana Black&Veatch", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Ministerului Mediului.
Studiul a fost realizat in partea de nord a litoralului
Studiul a fost realizat pentru zona nordica a litoralului romanesc, respectiv extremitatea estica a Deltei Dunarii si Capul Midia.
Faza I a programului a cuprins evaluarea necesarului de date spatiale pentru sistemul integrat de modelare a zonei costiere, precum si specificatiile privind partea de software si hardware pentru programul de monitorizare a datelor spatiale si sistemul de management al datelor, in contextul unor aplicatii GIS (Geographic Information Systems) pentru zona costiera romaneasca. In plus, faza I a inclus si definirea unui cadru general de implementare pentru programul Coasterosion, precum si identificarea institutiilor din Romania care ar putea oferi sprijin pentru realizarea acestui program.
"Am realizat o analiza critica a metodelor de modelare numerica, disponibilitatea datelor necesare pentru un Sistem de Management al Datelor Geospatiale, pentru a sustine un sistem de Management Integrat al Zonei Costiere (ICZM). Mentionam ca acest sistem de management pune in armonie dezvoltarea economica cu conservarea si protejarea mediului natural din zona costiera. Au fost facute analize economice, institutionale, financiare, de mediu si de impact al studiului asupra dezvoltarii ale programului Coasterosion si au fost identificate doua recomandari specifice de proiecte in zona costiera: Transferul de sedimente si alimentarea artificiala a plajelor dintre Sulina si Sfantu Gheorghe, respectiv Alimentarea artificiala a plajelor dintre Portita si Periboina", au mai aratat reprezentantii institutiei.
Pentru acestea, ministerul are in vedere realizarea de proiecte si depunerea lor pentru a obtine finantare prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, in cadrul axei specifice.
Programul cuprinde patru etape
Ministerul Mediului a mai precizat ca Programul de control al zonei costiere (Coasterosion Program) cuprinde patru faze, iar in prezent se lucreaza la termenii de referinta pentru faza a II-a si identificarea surselor de finantare pentru aceasta.
"Faza a II-a presupune obtinerea si implementarea de hardware si software pentru tehnologia de achizitie de date spatiale si informatii necesare pentru a crea modele numerice pentru gestionarea regionala a zonei costiere, precum si modele de analiza, care vor oferi mijloacele pentru evaluarea alternativelor de management al zonei costiere in ceea ce priveste controlul eroziunii costiere", au explicat reprezentantii ministerului.
Faza a III-a consta in realizarea studiului de fezabilitate privind masurile structurale si nonstructurale pentru controlul eroziunii costiere a tarmului romanesc al Marii Negre, iar ultima faza are ca obiect implementarea proiectelor legate de controlul eroziunii costiere.
La finalizarea sa, programul ar urma sa ofere baza cunoasterii dinamicii complexe a sedimentelor de pe intreaga zona costiera romaneasca si sa furnizeze solutii durabile pentru imbunatatirea si refacerea acestei importante resurse economice si ecologice.
Anterior, Romania a derulat un proiect similar si in zona sudica a litoralului, cu ajutor de la Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA).