Curierul National: Ministerul Mediului da 24 mil. euro, pentru impadurirea terenurilor agricole degradate

Administratiile locale si asociatiile de proprietari de terenuri agricole pot depune intre 7 si 21 septembrie proiecte in cadrul programului de impadurire a terenurilor agricole degradate, pentru care Ministerul Mediului are alocate in acest an 100,25 milioane lei (23,8 milioane euro), a anuntat institutia.
Suma maxima ce poate fi acordata unui coordonator in cadrul sesiunii de finantare este de 5 milioane lei, se arata in Ghidul de finantare a programului publicat pe pagina de internet a Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

"Scopul programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin extinderea suprafetei impadurite la nivel national, ameliorarea progresiva a capacitatii de productiea terenurilor agricole degradate, mentinerea biodiversitatii si dezvoltarea continua a functiilor ecologice si sociale ale padurilor", potrivit documentului citat de NewsIn.

De asemenea, se urmareste combaterea schimbarilor climatice prin diminuarea efectelor secetei, limitarea desertificarii, precum si asigurarea standardelor de sanatatea populatiei si protectia colectivitatilor umane impotriva factorilor daunatori, naturalisi antropici. Programul se aplica pe intregul teritoriu national, in zonele rurale si periurbane din extravilanul unitatilor administrativ-teritoriale, iar finantarea se face din taxa de poluare colectata la Fondul de Mediu.

Suprafata insumata a perimetrelor de ameliorare ce pot fi propuse pentru realizareainvestitiei este de cel putin1 hectar in zona de campie, 2 hectare in zona de deal si3 hectare in zona de munte, iar numarul de puieti forestieri care se planteaza variaza intre 625 si cel mult 10.000 bucati pe hectar, in functie de incadrarea in grupa ecologica.

La campie pot fi plantati puieti de anin negru, cer, cires salbatic, dud alb, frasin comun, garnita, gladita, jugastru, mojdrean, par salbatic, plop alb si negru, salcam, stejar pedunculat si pufos, tei argintiu, ulm de camp.

La deal, speciile forestiere eligibile sunt: carpen, carpinita, cer, cires salbatic, fag, frasin comun, garnita, gladita, gorun, jugastru, mojdrean, paltin de munte, par salbatic, tei de deal, salcam, ulm de munte, brad alb, molid, pin negru si silvestru. La munte vor fi acceptate proiecte care se refera la plantarea de fag, gorun, paltin de munte, scorus de munte, ulm de munte, brad alb, larice, molid, pin negru si silvestru, zambru.

De asemenea, in program au fost incluse cateva specii care sunt eligibile pentru toate cele trei zone, respectiv catina alba, calin, cenuser sau fals otetar, corn, lemn cainesc, liliac, maces, paducel, salcioara si scumpie.

Pe 6 iunie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca prin proiectul "Ofensiva padurii", vor fi plantati 45 milioane de copaci.
"Nu vor fi plantari de forma, ci proiecte menite sa insemne ceva, in zone de extrema importanta, din sudul tarii, pentru ca Romania e supusa deja schimbarilor climatice", afirma Nemirschi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri