Curierul National: Incendiile si taierile ilegale ne decimeaza padurile

Au trecut deja ani buni de cand padurile sunt distruse din cauza nepasarii autoritatilor, iar nimic nu pare sa se schimbe: taierile ilegale, precum si incendiile ne decimeaza, in continuare, padurile. Potrivit datelor emise de Regia Nationala a Padurilor, in primele 9 luni ale anului, au fost depistate 1.334 de cazuri de "circulatie neconforma a lemnului", pentru care au fost aplicate amenzi de 16 milioane de lei. Totusi, daca tinem cont de faptul ca, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, padurile acopereau 80% din intreg teritoriul Romaniei, iar acum, suprafata impadurita din tara noastra abia daca mai ajunge la 25%, amenzile date par sa nu reprezinte mare lucru.

Romsilva estimeaza pagube de 10 mil. lei

Conform Romsilva, valoarea pagubelor din taieri ilegale de arbori insumeaza 10,28 milioane de lei, iar cea a pagubelor provenite din pasunat ilegal se ridica la 290.566 lei. Asta inseamna, in medie, o paguba la hectar de 3,06 lei (minimum 0,28 lei la Covasna si Sibiu si maximum 53,22 lei la DS. Ilfov).

In ceea ce priveste volumul total de material lemnos taiat ilegal din padurile private, administrate pe baza de contracte in semestrul I, acesta insumeaza 22.698 mc. Dintre acestia, 5.422 mc provin din infractiuni, 4.852 mc din contraventii, 309 mc, pentru care s-a acordat riscul normal al serviciului, 890 mc material lemnos taiat ilegal si abandonat si 11.225 mc (49% din total) material lemnos depistat cu ocazia inspectiilor de fond in cantoane si nejustificat de personalul silvic prin acte de contraventie sau infractiune.

Potrivit RNP, valoarea pagubelor din taieri ilegale de arbori in padurile administrate de Directiile silvice pe baza contractelor insumeaza 3,86 mil. lei, iar cea a pagubelor provenite din pasunat ilegal insumeaza 4.256 lei, rezultand o valoare totala a pagubelor produse prin taieri ilegale de arbori si pasunat abuziv, de 3,87 mil. lei, revenind, in medie, o paguba la hectar de 3,41 lei (valorile cele mai mari: 18,28 lei/ha la DS Giurgiu si 10,18 lei/ha la DS Braila).

140 de incendii

Circa 140 de incendii si inceputuri de incendii au avut loc, in perioada ianuarie-septembrie 2009, in fondul forestier al statului. Incendiile au afectat o suprafata de 749,6 ha, cu o valoare estimata a pagubelor de 127.445 lei, potrivit datelor Romsilva, citate de NewsIn.

Astfel, cele mai multe incendii au avut loc in judetul Tulcea (12), cu o suprafata afectata de 58,2 hectare, urmat de Drobeta Tr. Severin, unde s-au inregistrat 10 incendii, cu o suprafata afectata de 67,2 hectare. De asemenea, in Cluj-Napoca au avut loc 10 incendii, cu o suprafata afectata de 49,2 hectare, in Resita, opt incendii si au fost afectate 33 hectare de teren, iar in Targu Jiu s-au inregistrat, in primele noua luni, sapte incendii, cu o suprafata afectata de 172,9 ha.

De asemenea, datele Romsilva mai arata ca, in aceeasi perioada, in fondul forestier privat, administrat pe baza de contracte, s-au produs 46 incendii si inceputuri de incendii, care au afectat o suprafata de 224,4 hectare de teren.

Sub media europeana

Suprafata impadurita a Romaniei se situeaza sub media europeana de 30% si sub limita ecologic necesara. La fel, aceasta cifra se situeaza cu mult sub procentul minim, de 40%, determinat de conditiile de relief si clima ale tarii, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice. Comparativ, Bulgaria are paduri care acopera 32,5% din suprafata statului, in vreme ce valoarea atinge 38% in Austria.

spot_img

Ultimele știri