Curierul National: Hackerii au blocat toate Registrele Nationale de certificate CO2 din UE

Registrul National pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera a fost blocat timp de o zi saptamana trecuta, de joi pana vineri, ca urmare a unor atacuri pe cale electronica indreptate impotriva tuturor registrelor de profil din statele UE, dar hackerii nu au reusit sa intre in sistem.

"Toate registrele nationale ale tarilor UE au fost atacate. Hackerii nu au reusit sa patrunda in Registrul National al Romaniei, sistemul a identificat intentia de atac. Toti operatorii cu conturi in Registru au fost anuntati sa nu transmita informatiile solicitate si sa-si verifice situatia conturilor", a comunicat, miercuri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, la solicitarea Mediafax.

Financial Times Deutschland a relatat, miercuri, ca registrele de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care si cel din Romania, au fost atacate saptamana trecuta de hackeri care au urmarit sa fure certificatele de dioxid de carbon de la companii pentru a le vinde mai departe.

Registrele de tranzactionare a certificatelor CO2 administreaza alocarea si tranzactionarea permiselor de emisii poluante din Europa. Administratorul Registrului National din Romania este Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita. Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de indeplinirea tintelor de poluare. Alocarea certificatelor se face intr-o prima faza pe sectoarele de activitate din economie, apoi pe instalatiile care emit dioxid de carbon.

Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.

Cei mai mari poluatori din Romania sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, in intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane certificate), Complexul Energetic Craiova (17 milioane certificate), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare – Sucursala Romag Termo (14 milioane certificate), Lafarge Ciment Medgidia (912,3 milioane certificate) si rafinaria Arpechim detinuta de OMV Petrom (9,6 milioane certificate).

Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucrare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane, si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.

Plafonul european pentru perioada 2008-2012 este de 2,08 miliarde tone de emisii anual.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri