Curierul National: Green Energy nu mai face parcul eolian de la Tulcea si nici centrala de biogaz de la Iernut

Daca pana acum majoritatea proiectelor "cadeau" din cauza crizei economice, acum acestea sunt amanate din cauza lacunelor legislative. Green Energy Grup SA si-a amanat proiectul parcului eolian de circa 200MW din Tulcea si al centralei electrice pe biogaz de la Iernut, considerand ca legislatia din Romania nu sprijina suficient micii investitori in energie regenerabila, ci doar pe cei mari.

"Avem circa 300 de hectare, in Tulcea. Vroiam sa dezvoltam acolo un parc eolian de circa 200MW putere totala instalata. Insa legislatia din Romania privind sursele regenerabile nu stimuleaza astfel de proiecte. Legislatia este in asa fel facuta incat sprijina marii investitori, numai marile companii de utilitati sunt avantajate. Pe cei mici ii desfiinteaza", a declarat pentru NewsIn presedintele-director general al companiei, Gheorghe Tripon, anuntand totusi ca nu va renunta la proiectele sale in energii regenerabile.

El a exemplificat Legea 220/2008 privind energiile regenerabile, in care Guvernul stabileste sistemul de promovare a energiei regenerabile, dar nu il aplica, pentru ca nu exista Norme Metodologice de aplicare a acesteia.

"Pana in 2008, nu exista o lege a energiilor regenerabile. Erau trei Hotarari de Guvern vagi, care nu au putere de lege si care nu erau suficient de fezabile. Apoi, Legea 220/2008 privind energiile regenerabile a imbunatatit cumva schema de sustinere a energiilor regenerabile. Doar pe eolian se mai poate face ceva. Insa, legea e de decor. Se mai spune acolo ca, daca ai proiecte in productia de electricitate din surse eoliene, primesti doua certificate verzi, pentru fiecare MWh produs si livrat in retea. Dar asta e doar pe hartie. Tot un certificat primesti, ca si inainte", a mentionat presedintele-director general al Green Energy Grup SA.

Productie injumatatita de vant

Avansand ideea incurajarii productiei de energie din biomasa si a culturilor de plante energetice, cu atat mai mult cu cat Romania are un potential ridicat in aceasta privinta, Tripon a amintit ca Green Energy Grup SA nu si-a putut realiza efectiv proiectul pe biomasa la cheie, pentru ca nu primea suficiente subventii.

Productia companiei din primul semestru a scazut cu 55%, fata de aceeasi perioada din 2008, din cauza schimbarilor climatice, "vantul nu a mai batut la fel". De asemenea, in 2008, compania a inregistrat pierderi de 72.000 euro, din cauza cheltuielilor financiare foarte mari si a investitiilor facute. De asemenea, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 1,5 milioane euro, in 2007, la aproape 200.000 euro, in 2008, a spus Tripon.

Green Energy Grup SA anunta in urma cu doi ani ca doreste sa se impuna ca un actor important pe piata producatorilor de energie din surse regenerabile din Romania si ca va dezvolta trei proiecte de parcuri eoliene, cu puteri instalate de circa 60-70 MW fiecare, in urma unor investitii de aproximativ 300 milioane de euro. Totodata, compania anuntase atunci ca va participa si la un proiect ce vizeaza construirea unei centrale electrice de 5 MW, pe biogaz, la Iernut, precum si a unei fabrici de bioetanol. Potrivit lui Tripon, valoarea acestui proiect se ridica atunci la aproximativ 80 milioane de euro.

In prezent, in Romania sunt instalate unitati de productie energie electrica din surse eoliene de circa 11MW. Green Energy Group detine in prezent o cota de circa 20%. Compania are trei turbine cu o putere totala instalata de 1,95MW.

Ce spune legea

Potrivit art. 5 alin. 2 lit d) al Legii 220/2008, "producatorii de energie electrica din surse regenerabile primesc doua certificate verzi, pana in anul 2015, si un certificat verde, incepand cu anul 2016, pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica de producatorii de energie electrica din energie eoliana".

La capitolul "Facilitati", art. 18 stipuleaza stimularea investitiilor oamenilor de afaceri prin garantarea a cel mult 50% din valoarea imprumuturilor pe termen mediu sau lung; asigurarea infrastructurii de transport si a utilitatilor necesare initierii si dezvoltarii investitiei; cai de acces si modificari ale infrastructurii existente, necesare initierii si dezvoltarii proiectului de investitii; scutiri sau reduceri de impozite si taxe pentru profitul reinvestit, pentru o perioada de 3 ani de la punerea in functiune a investitiei si acordarea de contributii financiare de la bugetul de stat pentru locurile de munca nou-create.

De asemenea, investitorii pot beneficia de scutiri sau reduceri de impozite si taxe pentru profitul reinvestit, pentru o perioada de 3 ani de la punerea in functiune a investitiei, precum si de acordarea unor contributii financiare de la bugetul de stat pentru locurile de munca nou-create.

"Conditiile si perioada pentru acordarea de facilitati privind promovarea surselor regenerabile de energie, prevazute la art. 18, sunt aprobate prin Hotarare a Guvernului, adoptata in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi", se arata in art. 19.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri