Curierul National: Controversatul proiect Ocolis

Locuitori ai comunei Ocolis, judetul Alba, si mai multe organizatii nonguvernamentale in domeniul protectiei mediului, al drepturilor omului, salvgardarii statului de drept, precum si al dezvoltarii durabile au trimis recent Ministerului Mediului, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Directiei Silvice Cluj, premierului Emil Boc, Ministerului Turismului, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Academiei Romane, Comisariatului de Mediu al Comisiei Europene, Departamentului de Infringement si Comisiei pentru Petitii a Parlamentului European, o scrisoare deschisa prin care semnaleaza pericolul la care sunt expusi prin exploatarea unor depozite de dacit si calcar care urmeaza a se desfasura in localitate.

"Va adresam aceasta scrisoare pentru a ne exprima ingrijorarea profunda, precum si ferma opozitie privind planurile de deschidere a unor exploatari miniere la suprafata in Ocolis, opozitie cauzata de impactul distructiv si inacceptabil din punctul de vedere al protectiei mediului si din punct de vedere social, cultural si economic asupra comunitatii noastre. In acelasi timp, aceasta scrisoare isi propune sa explice faptul ca la baza acestor proiecte stau o serie de ilegalitati si sa scoata in evidenta cateva dintre gravele neregularitati comise deja de autoritatile publice competente", noteaza semnatarii, precizand ca ar putea fi afectate 4 rezervatii naturale – Cheile Runcului, Cheile Pociovalistei, Laricetul de la Vidolm, precum si o parte a rezervatiei Scarita-Belioara.

In sprijinul afirmatiilor lor, semnatarii sustin ca 73% din suprafata comunei este inclusa in situl Natura 2000 ROSCI0253 Trascau si in situl Natura 2000 ROSPA0088 Muntii Trascaului, desfasurarea activitatilor care pot sa aiba un impact advers asupra integritatii habitatului, precum si asupra speciilor de interes comunitar fiind strict interzise de actele normative in vigoare.

Carierele s-ar intinde pe 24 ha

Potrivit documentului trimis autoritatilor, cele doua companii miniere care vizeaza exploatarea depozitelor de dacit si calcar au obtinut deja aprobarile preliminare din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). "SC Trans Bitum SRL propune o exploatare la suprafata a calcarului care s-ar intinde initial pe o suprafata de 14 ha si care ar avea o durata de viata de maximum 7 ani. Compania detine un permis de exploatare emis de catre ANRM – nr. 9061/2007.

Acesta a fost emis dupa ce zona a fost inclusa in cele doua situri Natura 2000 mai sus aratate. SC Kemna SRL planuieste deschiderea unei cariere de dacit pe o suprafata de cel putin 10 ha de padure in Masivul Jidovina, o exploatare a carei durata de viata a fost de asemenea estimata la maximum 7 ani, dar pe care surse autorizate din interiorul companiei o doresc mult mai lunga, cifrand-o in decenii. SC Kemna SRL detine de asemenea un permis de exploatare din partea ANRM – nr. 10640/07.07.2008. Cele doua exploatari ar functiona simultan, ceea ce creste considerabil riscurile pentru mediu si oameni", se arata in document.

Se incalca Directivele Europene

Numerosi locuitori ai Ocolisului, precum si mai multe ONG-uri de mediu au monitorizat aceste proceduri si au depus contestatii detaliate la autoritatile competente protestand fata de faptul ca ambele proceduri s-au desfasurat intr-o totala lipsa de transparenta.

Aceste neregularitati comise de catre autoritatile competente de protectie a mediului incalca grav Directiva Europeana 85/337/EEC amendata de Directivele 97/11/EC si 2003/35/EC privind evaluarea impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice si private, Hotararea de Guvern 1213/2006 care transpune in legislatia romana dispozitiile Directivei 85/337/EEC, precum si Conventia de la Aarhus privind accesul la informatii, participarea publica si accesul la justitie pe probleme de mediu. Pentru a da numai un exemplu in acest sens, atunci cand APM Alba a parcurs procedura EIM pentru SC Trans Bitum SRL, nu s-a facut niciun anunt public despre stadiul procedurii si despre dreptul publicului de a depune comentarii, contestatii si propuneri la sediul Agentiei.

Localnicii si organizatiile nonprofit cer incetarea procedurilor

ONG-urile cer autoritatilor sa evalueze daca aprobarile emise deja de ANRM sunt valide si revocarea permiselor de exploatare emise pe raza comunei, precum si incetarea procedurilor EIM aflate in curs. "Solicitam de asemenea cu respect autoritatilor cu un rol decizional sa se asigure ca nu va mai fi emis niciun permis de exploatare in aceste arii protejate", mai noteaza semnatarii, precizand ca, "in situatia in care actualele permise de exploatare si oricare altele noi nu vor putea fi invalidate decat pe calea apelului la instantele de judecata competente", se vor adresa instantelor de judecata.

Scrisoarea deschisa este semnata de Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Ecologica Lumea Verde, Asociatia Transilvania Verde, Asociatia Alburnus Maior, Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali, Clubul Ecologic Transilvania, Asociatia turistica sportiva civica si ecologista Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) si 128 de persoane fizice locuitori si rezidenti ai Comunei Ocolis.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri