Curentul: Un sfert din populatia planetei, in pericol din cauza topirii ghetarilor

Un studiu dat publicitatii de expertii de la World Wild Fund for Nature (WWF) avertizeaza ca un sfert din populatia planetei se afla in pericol din cauza topirii ghetarilor din Arctica, care vor provoca grave inundatii. Nivelul oceanului planetar se va ridica cu un metru pana in anul 2100, ceea ce pune in pericol populatiile care traiesc in zonele de coasta.

„In prezent, Arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat Terra in ansamblul sau, fapt care constituie o amenintare serioasa pentru intreaga planeta“, a explicat responsabilul cu politica climatica din partea filialei WWF Elevetia, Patrick Hofstetter. Pe masura ce gheata de la poli se topeste, iar volumul de apa al oceanului planetar creste, cantitatea de energie solara absorbita creste de asemenea, calotele glaciare avand rolul de a reflecta energia solara.

In studiu se mai specifica ca acest cerc vicios duce la o crestere si mai pronuntata a temperaturilor, agravand astfel si fenomenul incalzirii globale. Mai mult, incalzirea globala provoaca eliberarea unor cantitati importante de gaz metan si de alte gaze cu efect de sera in regiunile polare care contribuie la accelerarea topirii calotelor glaciare, in conditiile in care, pana in prezent, aceste gaze erau „captive in gheata“.

„Nu putem sa spargem aceasta spirala infernala a efectelor retroactive periculoase ale sistemului climatic global decat prin reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru a mentine incalzirea planetei la o limita maxima de doua grade Celsius“, a mai estimat Patrick Hofstetter. Pentru a atinge acest obiectiv, tarile industriale ar trebui sa-si reduca volumul de emisii de dioxid de carbon cu cel putin 40% pana in anul 2020.

Aceste avertizari vin chiar in perioada desfasurarii Conferintei asupra Climei globale, care are loc la Geneva pana pe data de 4 septembrie. In aceasta chestiune, sefii de state si de guverne trebuie sa ajunga la un numitor comun in luna decembrie, cand va avea loc o reuniune internationala ce va fi gazduita de Copenhaga. Noul acord asupra climei urmeaza Protocolului de la Kyoto, ce va expira in 2013.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri