Curentul: Negocierile de la Copenhaga au intrat si ele in criza

Principalele ONG-uri acreditate la conferinta ONU acuza ca principalele negocieri privind schimbarile climatice sunt in criza la summitul de la Copenhaga si au lansat un apel pentru ca sefii de stat sa se angajeze mai puternic pentru a se ajunge la un acord vineri.

Responsabilul WWF, J. Leape, a apreciat ca este indispensabil ca SUA si China, principalii poluatori ai planetei, sa adopte o alta pozitie. In ceea ce priveste China, ea era destul de apreciata inainte de summit pentru eforturile depuse in vederea reducerii gazelor poluante, dar, in prezent, statele bogate se tem ca tara asiatica tinde sa-si impuna propria agenda. China, lider al tarilor emergente si in curs de dezvoltare, a lasat tarile sarace sa se descurce singure pana acum.

Principala miza a negocierilor o constituie finantarea tarilor sarace de catre cele bogate. PIB-ul pe cap de locuitor este in China destul de scazut, de doar 3.000 de dolari, iar 150 de milioane de locuitori traiesc sub limita saraciei. Cu toate acestea, oficialii chinezi sustin ca nu vor bani pentru tara lor, ci negociaza in numele celorlalte tari in curs de dezvoltare. China si alte tari emergente si in curs de dezvoltare insista ca orice intelegere sa fie o continuare a pactului de la Kyoto, care prevede ca tarile dezvoltate sa accepte reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de sera, iar celelalte sa nu fie constranse in niciun fel.

Liderii mondiali considera insa ca tara chineza ar trebui sa faca o promisiune in vederea reducerii ulterioare. China nu a acceptat deocamdata sa treaca propriile tinte de reducere a CO2 intr-un acord international, sustinand ca isi va coordona singura nivelul emisiilor. Ea se opune si unei taxe pe emisiile de bioxid de carbon la granite, care ar penaliza tarile in curs de dezvoltare. Aceasta arata un dezechilibru, fiind nevoie de monitorizarea emisiilor de catre un organism independent si de transparenta.

Fiecare stat prezent la summitul de la Copenhaga pare sa vrea altceva, iar negocierile se lovesc permanent de o usa inchisa. Tarile in curs de dezvoltare au cerut cel putin 10 miliarde de dolari pe an in urmatorii 3 ani si 100 de miliarde pe an pana in 2020. Presedintele american B. Obama a lansat un apel catre cetatenii SUA de a-si izola mai bine casele, o modalitate considerata de acesta „sexy“ pentru a economisi energia si a combate incalzirea globala. Hugo Chavez, prezent si el la summit, a acuzat capitalismul, criticand tarile bogate care au reactionat imediat la criza financiara si bancara, alocand sute de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor.

„Daca climatul era o banca, deja l-ati fi salvat“, a spus acesta. Au existat si noi proteste la Copenhaga, iar 200 de delegati au iesit ieri la Bella Center, unde se desfasoara conferinta climei, pentru a se intalni cu manifestantii. Aproape 120 de sefi de stat sau de guvern sunt asteptati la Copenhaga pentru summitul de inchidere a conferintei, care va avea loc astazi si maine.

spot_img

Ultimele știri