Schimbarile climatice, o tema cat se poate de actuala si o problema dezbatuta foarte des in lume, provoaca si mai multe modificari in lume, dupa ce un judecator din Marea Britanie a dat castig de cauza unui britanic concediat din cauza conceptiei ecologiste, credinta in schimbarile de clima fiind ridicata la acelasi rang cu cea pentru religie.
„Credinta in schimbarile climatice provocate de om si in obligatiile morale care rezulta din acestea ar putea sa fie o credinta filosofica in baza legilor privind religiile si credintele adoptate in 2003“, a motivat judecatorul, dupa cum informeaza „The Economist“.
In opinia omului legii, convingerile ecologice merita sa aiba parte de aceeasi protectie ca si cele religioase, fapt pentru care, datorita deciziei sale, ideile „verzi“ ale unei persoane vor fi in siguranta la locul de munca, fiind aparate prin lege. Totul a inceput atunci cand Tim Nicholson, sef al departamentului de sustenabilitate in cadrul unei firme imobiliare pana in martie 2008, s-a plans judecatorului de faptul ca directorii ceilalti din firma nu i-au oferit informatiile necesare pentru a reusi sa puna in aplicare un sistem de gestionare a emisiilor de carbon.
Mai mult, directorul executiv dispretuia viziunea lui Nicholson si chiar a fortat un alt angajat sa zboare din Londra in Irlanda pentru a-i aduce un BlackBerry pe care il uitase acolo. Cazul a fost construit pe baza legilor care asigura egalitatea angajatilor din punct de vedere al religiei sau al credintelor.
Acestea au fost adoptate in 2003 si interzic un comportament menit sa creeze un mediu jignitor pentru angajat. Potrivit judecatorului, „daca o persoana poate arata ca are o credinta filosofica bazata pe stiinta sau opusa, de exemplu, religiei, atunci nu exista niciun motiv ca ea sa nu aiba parte de protectie“. Totusi trebuie indeplinite cinci conditii, si anume: credinta sa fie adevarata, de lunga durata, sa aiba legatura cu un subiect important pentru omenire, sa se afle la un anumit nivel de seriozitate si credibilitate si sa nu incalce drepturile omului.
Acuzatiile bazate pe legea protectiei credintelor sunt respinse de avocatii companiei unde a lucrat Nicholson, pe motiv ca schimbarile climatice reprezinta o viziune stiintifica si nu una filosofica, deoarece filosofia se ocupa de probleme ce nu pot fi demonstrate stiintific. Tim Nicholson sustine insa ca are credinte filosofice foarte puternice, el necalatorind nici cu avionul, si se teme pentru viitorul rasei umane, pe care o invita sa reduca emisiile de CO2.
Pe de alta parte, juristii britanici se tem ca decizia aceasta in cazul Nicholson ar putea crea un precedent care va scapa de sub control, orice angajat din M. Britanie putand da in judecata compania pentru care lucreaza pentru ca nu ii da ocazia sa recicleze hartia sau pentru ca nu ii asigura un mijloc de transport nepoluant. Guvernul este nevoit acum sa reexamineze Codul Muncii si sa rezolve lacunele care ar putea provoca situatii similare sau mai grave.