Comisia Europeana ar putea cere autoritatilor romane sa interzica exploatarea miniera pe baza de cianuri la Rosia Montana in cazul in care declaratia scrisa, initiata de europarlamentarii Daciana Sarbu si Catalin Ivan pe aceasta tema, va fi semnata in termen de trei luni de cel putin jumatate dintre membrii Parlamentului European (PE).
Cazul Rosia Montana revine in atentia Legislativului si a Executivului european dupa ce, in urma cu cateva saptamani, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a facut lobby la Bruxelles, prin intermediul unui seminar organizat cu sprijinul europarlamentarului roman Adina Valean, brusc interesata de exploatarea aurului.
Reamintim ca europarlamentarilor romani, in speta Renate Weber si Daciana Sarbu, organizatorii nu le-au permis o interventie prin care sa se prezinte si versiunea „neagra“ a ceea ce inseamna extragerea minereurilor cu ajutorul cianurilor si impactul acestui procedeu depasit si chiar interzis in multe parti ale lumii asupra mediului inconjurator si a siturilor arheologice din perioada romana din aceasta zona. In acest sens, eurodeputatii Daciana Sarbu si Catalin Ivan au initiat, la inceputul acestei saptamani, o declaratie scrisa referitoare la amenintarea reprezentata de distrugerea patrimoniului national in cazul exploatarii miniere prin intermediul cianurilor in zona Rosia Montana.
Prin acest demers, cei doi europarlamentari romani solicita interventia Comisiei Europene in vederea opririi acestui tip de exploatare miniera care risca sa pericliteze o parte din patrimoniul antropic si natural european, se precizeaza intr-un comunicat al delegatiei social-democrate romane din Parlamentul European. Aceasta declaratie scrisa este cu atat mai importanta cu cat ar putea deveni pozitia oficiala a Legislativului European in cazul in care va fi semnata, in termen de trei luni, de cel putin jumatate din numarul total al europarlamentarilor (cel putin 376 – n. red.). Odata devenita pozitie oficiala a PE, aceasta declaratie va reprezenta un element foarte important intr-o viitoare decizie a Comisiei Europene vizavi de chestiunea Rosia Montana.
Lobby in PE
Daciana Sarbu a declarat pentru „Curentul“ ca in perioada urmatoare va fi necesara o activitate de lobby pe langa colegii europarlamentari pentru a le explica riscurile reprezentate de catre exploatarea cu cianuri pe care RMGC doreste sa o desfasoare la Rosia Montana. „Ca sa treaca (declaratia scrisa – n. red.), trebuie sa aiba semnaturile a jumatate dintre colegii europarlamentari. Acest lucru trebuie sa se intample in maxim trei luni. Ca sa iti asiguri numarul de semnaturi, trebuie sa vorbesti cu colegii din PE si sa le explici despre ce este vorba, mai ales ca este o problema interna si ei, de obicei, vor sa stie cat mai multe detalii in astfel de cazuri“, ne-a precizat europarlamentarul roman.
Turismul ca alternativa
Cei doi semnatari ai acestei declaratii mentioneaza in preambulul documentului „ca importanta economica, socio-culturala si istorica a zonei Rosia Montana este una inestimabila atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana“. In acelasi timp, se atrage atentia ca „folosirea tehnologiilor pe baza de cianuri si exploatarea la suprafata pun in pericol mediul, sanatatea umana si vestigiile istorice“. De asemenea, se afirma ca „turismul poate fi o alternativa pentru valorificarea potentialului natural si antropic al zonei“, in contextul in care, in urma sapaturilor arheologice, „Rosia Montana se contureaza a fi unul dintre cele mai mari centre miniere ale lumii romane“. Daciana Sarbu si Catalin Ivan mai considera ca „beneficiile comunitatii din zona, in cazul aprobarii proiectului de exploatare cu cianuri, sunt nesigure, iar efectele in termeni sociali ar fi imposibil de contrabalansat in conditiile in care numarul somerilor va creste masiv dupa finalizarea exploatarii“.
Stop exploatarilor!
Eurodeputatii romani solicita, prin Declaratia scrisa, interventia Comisiei Europene „pentru a se opri, si nu doar suspenda, acest tip de exploatare miniera care ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic si natural european“. Prin acest demers, executivul comunitar este totodata indemnat „sa monitorizeze evolutiile privind aprobarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation si sa verifice pertinenta studiilor de impact“. Acest document urmeaza sa fie trimis de catre presedintele PE, Jerzy Buzek, catre toate parlamentele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene.