Cronica Romana: "Model suedez" pentru reducerea emisiilor poluante?

Pentru a permite Europei reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, Suedia, care tocmai a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, spera sa-si convinga partenerii europeni sa-i urmeze exemplul, instaurand o taxa-carbon. Adoptata in 1991, aceasta masura fiscala a facut din plin dovada eficacitatii sale si nu mai este contestata de fostii detractori.

“O taxa pe carbon priveste mai multe emisii decat sistemul actual de piata de schimb al nivelelor limita de emisie de gaz carbonic”, spune Andreas Carlgren, ministrul suedez al mediului. Dar, atentie – precizeaza Mattias Johansson, purtatorul de cuvant al ministerului – nu este o taxa europeana. “Fiecare tara va decide pentru teritoriul ei. Ar fi un nivel minim, iar taxa ar fi perceputa de catre state, dupa principiul de TVA”, explica Johansson.

Suedezii au introdus, in 1991, o taxa-carbon asupra consumului de energie. Pentru scepticii care sustin ca acest impozit ucide cresterea economica, suedezii au raspuns cu un bilant: de la introducerea taxei, eliberarea gazelor cu efect de sera a scazut cu 9%, in timp ce cresterea economica a fost de 48%. “Aceasta taxa nu impiedica deci cresterea”, conchide Johansson.

Taxa-carbon aduce anual statului suedez 15 miliarde de coroane (1,4 miliarde de euro). In 1991, la lansarea sa, valoarea acesteia era de 27 de euro pe tona de dioxid de carbon. Astazi a ajuns la 108 de euro pe tona. Majorarile succesive ale taxelor pe carburant au redus emisiile de CO2 legate de transport, un fenomen datorat in principal autoturismelor.

In fiecare an, intre 1990 si 2005, a fost inregistrat un castig intre 1,5 milioane si 3,2 milioane de tone. Guvernul insista pe faptul ca suedezii se numara printre europenii care emit cel mai putin CO2 (6,7 tone pe cap de locuitor pe an, fata de 9,3 tone in medie in UE).

O taxa-carbon sustine Stockholmul, transmite un semnal politic clar al principiul “poluatorul plateste”. Si taxa este usor de administrat, insista suedezii. “Am sugerat intotdeauna sa se micsoreze impozitarea pe munca si sa se creasca cea pe rejectiile de gaze cu efect de sera. Aceasta se face treptat. Dar noi suntem inca de parere ca taxa-carbon este prea mica in Suedia”, spune Anders Grönvall, purtator de cuvant al Asociatiei de protectie a mediului, una dintre cele mai puternice organizatii ecologiste din Suedia, care observa ca guvernul actual de centru-dreapta s-a convertit doar recent la taxa carbon.

Combustibilii derivati din resurse regenerabile precum etanolul, metanolul, agro-carburantii, turba si deseurile, sunt scutite de plata taxelor-carbon. Acest aspect a favorizat utilizarea biomasei pentru incalzire si industrie. De la infiintarea ei, proprietarii de case care se incalzesc cu motorina s-au imputinat.

spot_img

Ultimele știri