Cronica Romana: Continua divergentele romano-ucrainene privind canalul Bastroe

Romania a sesizat Ucraina, la ultima runda de consultari in problema Bastroe, ca nu a transmis documentatia completa referitoare la impactul transfrontalier al proiectului, cele doua delegatii convenind ca partea romana sa trimita intrebari detaliate, iar partea ucraineana sa raspunda in scris, a declarat ieri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Alin Serbanescu.

“In special, problemele ridicate de partea romana in privinta impactului transfrontalier al proiectului au privit caracterul incomplet al documentatiei transmise de partea ucraineana, care nu se refera la intregul brat Chilia, la cantitatile de material aluvionar pe care partea ucraineana intentioneaza sa le dragheze si modul de stocare a acestora, impactul digului de protectie realizat de partea ucraineana la varsarea bratului Bastroe, discrepantele existente in documentatia partii ucrainene cu privire la valoarea ecologica a zonei in care se intentioneaza realizarea proiectului”, a spus Alin Serbanescu.

Cele doua delegatii au convenit sa continue consultarile in forma scrisa – partea romana va trimite intrebari detaliate cu privire la impactul proiectului, iar partea ucraineana va raspunde de asemenea in scris -, urmand sa stabileasca de comun acord urmatoarele etape procedurale ce trebuie parcurse, astfel incat prevederile Conventiei Espoo sa fie respectate in intregime.

Impactul negativ asupra teritoriului Romaniei al proiectului canalului de navigatie realizat de Ucraina in Delta Dunarii a constituit subiectul discutiilor la nivel de experti, desfasurate la Kiev, in 15-16 iulie. Intalnirea a avut loc in conformitate cu prevederile articolului 5 al Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera (Conventia Espoo) si a vizat analiza studiului de impact asupra mediului, prezentat de partea ucraineana pentru proiectul mentionat.

Romania s-a angajat sa prezinte Ucrainei, pana la data de 3 august, o lista actualizata privind chestiunile ce tin de impactul asupra mediului a noului canal navigabil Dunare-Marea Neagra, a informat Kyiv Post. Delegatia romana a fost condusa de guvernatorul Administratiei Biosferei Deltei Dunarii, Grigore Baboianu, si formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Administratiei Nationale Apele Romane, Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunarii” si ai Ministerului Afacerilor Externe. Canalul navigabil Dunare-Marea Neagra trece prin Rezervatia Naturala a Biosferei Delta Dunarii, care adaposteste peste 1.500 de specii de flora si 3.600 de specii de fauna.

O serie de organizatii, inclusiv Academia Nationala de Stiinte din Ucraina, Fondul mondial al vietii salbatice si Comisia Europeana s-au opus construirii canalului Bastroe, precizeaza ziarul kievian. Inaugurarea primei parti a canalului navigabil de mare adancime a avut loc pe 26 august 2004.

spot_img

Ultimele știri