Cronica Romana: Barroso admite “ca este putin probabil” sa se ajunga la un acord complet pe Mediu

Este putin probabil ca la Summi-tul de la Copenhaga din decembrie sa se ajunga la un acord international complet privind schimbarile climatice, dar este posibil sa se convina asupra unui acord-cadru, a declarat ieri presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, citat de Reuters.

“Desigur, nu vom avea pana la reuniunea de la Copenhaga un Tratat complet si constrangator, de tipul Acordului de la Kyoto. Nu mai este timp pentru asa ceva”, a recunoscut Barroso, inaintea intalnirii cu presedintele american Barack Obama, in cadrul summitului UE-SUA desfasurat la Washington. Seful executivului comunitar s-a aratat insa convins ca este posibila totusi stabilirea unui acord-cadru, cu angajamente clare din partea statelor dezvoltate si in curs de dezvoltare.

Un astfel de acord va include calendare precise pentru diminuarea de catre statele dezvoltate a emisiilor de gaze si un inventar al actiunilor ce vor fi intreprinse de statele mai sarace. Tari precum SUA sau statele membre UE trebuie sa “vina cu cifre concrete” in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si finantarea ajutorului pentru tarile in curs de dezvoltare, a mai subliniat Barroso. Si cancelarul german Angela Merkel, aflata tot la Washington, a atras atentia ca “nu este timp de pierdut” in lupta impotriva schimbarilor climatice, insa ea a insistat pe necesitatea ajungerii la un acord international constrangator.

Oficiali din intreaga lume se vor intalni la 7 decembrie, in capitala Danemarcei, pentru a incerca ajungerea la un acord global de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de sera considerate responsabile de incalzirea globala.

Angajamentele pe care UE este dispusa sa si le asume sunt de departe cele mai ambitioase: statele membre au convenit sa-si reduca emisiile de CO2 cu 20 la suta fata de nivelul anilor 1990 pana in 2020 si sunt dispuse sa mearga chiar pana la 30 la suta daca si alte tari dezvoltate vor face la fel. Si Statele Unite vizeaza – potrivit unui proiect de lege dezbatut in prezent in Senat – sa isi reduca cu 20 la suta nivelul emisiilor, insa comparativ cu anul 2005. China – desi s-a angajat sa-si reduca si ea emisiile – nu a avansat deocamdata niciun fel de cifre concrete.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri