Cotidianul: Zeci de proiecte locale pentru programul de impaduriri

Consiliile Judetene au depus 31 de proiecte pentru programul de impadurire a terenurilor agricole degradate caruia Ministerul Mediului i-a alocat 100,25 milioane de lei in 2009, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, reprezentanti ai Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

“Au fost deschise proiectele si a inceput analiza acestora. Consiliile Judetene sunt cele care au depus proiecte pentru sate, comune si orase. Inca nu putem face publica valoarea proiectelor, insa cand va fi finalizata verificarea tuturor proiectelor vom prezenta valoarea aprobata”, au precizat reprezentantii Biroului de presa al AFM.

Datele Administratiei Fondului de Mediu arata ca au fost depuse proiecte pentru judetele Alba, Alexandria, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Mehedinti, Vrancea, Galati, Giurgiu, Iasi, Harghita, Neamt, Prahova, Caras-Severin, Valcea, Olt, Ialomita, Suceava, Dambovita, Mures, Timis, Tulcea si Vaslui. De asemenea, la AFM a fost depus si un proiect din partea autoritatilor din municipiul Bucuresti.

Suma maxima ce poate fi acordata unui coordonator in cadrul sesiunii de finantare este de 5 milioane de lei, se arata in Ghidul de finantare a programului, publicat pe pagina de Internet a AFM.

Programul vizeaza imbunatatirea calitatii mediului prin extinderea suprafetei impadurite la nivel national, ameliorarea progresiva a capacitatii de productie a terenurilor agricole degradate, mentinerea biodiversitatii si prin dezvoltarea continua a functiilor ecologice si sociale ale padurilor.

De asemenea, acesta are rol de combatere a schimbarilor climatice prin diminuarea efectelor secetei si limitarea desertificarii. Programul se aplica in toata Romania atat in zonele rurale, cat si in cele de la marginea oraselor, iar finantarea se face din taxa de poluare colectata la Fondul de Mediu.

Suprafata propusa pentru impadurire trebuie sa fie de cel putin un hectar in zona de campie, doua hectare in zona de deal si trei hectare in zona de munte, iar numarul de puieti forestieri care trebuie plantati variaza intre 625 si cel mult 10.000 de bucati pe hectar.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri