Cotidianul: Fabula corbului scrisa de Esop e adevarata, spun oamenii de stiinta

Fabula in care un corb demonstreaza ingeniozitate pentru a supravietui e mai mult decat folclor, au descoperit cercetatorii americani.

Ciorile de camp, indeaproape inrudite cu corbii, se pot folosi de pietre pentru a creste nivelul apei dintr-un vas, la fel ca intr-una dintre fabulele lui Esop. Anticul a scris despre un corb care a gasit un ulcior cu prea putina apa si s-a folosit de pietre pentru a putea bea, sugerand astfel inteligenta naturii.

Confirmarea fabulei ii apartine zoologului Christopher Bird de la Universitatea Cambridge, care s-a folosit in experimentele sale de patru ciori de camp, botezate Cook, Fry, Connelly si Monroe.

Intr-o serie de teste, in fata fiecareia dintre cele patru ciori a fost asezat un vas cu apa, la suprafata careia plutea un vierme.

Vasele au avut o forma special aleasa pentru ca pasarile sa nu ajunga la delicatesa care le facea cu ochiul, astfel ca ciorile au fost nevoite sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea inconvenientului.

Pasarile au examinat vasele din unghiuri diferite, incercand sa identifice o cale de a ajunge la viermi, iar apoi au primit un ajutor din partea cercetatorilor: o movila de pietricele. Spre surprinderea cercetatorilor, ciorile au luat pietricelele in ciocuri si le-au asezat in vase, pentru a creste nivelul apei si a ajunge astfel la viermi. Mai mult, se pare ca pasarile au estimat corect numarul de pietre necesar pentru demersul lor. In loc sa incerce sa apuce viermii dupa fiecare pietricica aruncata in vas, ele au asteptat pana li s-a parut lor ca nivelul apei se ridicase suficient de mult. De asemenea, au preferat pietricelele mai mari in dauna celor cu dimensiuni mai reduse. Intr-un alt experiment, ciorile si-au dat seama imediat ca rumegusul nu respecta aceleasi legi fizice ca apa.

Atat ciorile de camp si corbii apartin familiei corvidelor. “Corvidele sunt remarcabil de inteligente, rivalizand cu maimutele superioare la capitolul abilitatii de a rezolva diverse probleme”, a declarat Bird. “Este un lucru remarcabil, data fiind diferenta dintre creierii pasarilor si cei ai primatelor”, a mai spus cercetatorul american.

Singurul animal care se poate lauda cu rezolvarea unei sarcini similare este urangutanul. In cadrul unui experiment mai vechi, urangutanii au reusit sa ajunga la o aluna plutitoare dintr-un tub inalt, luand in gura apa si scuipand-o in vas.
 

spot_img

Ultimele știri