Cotidianul: Cele mai infricosatoare creaturi submarine

Pestele-piatra sau pestele-luna nu suna deloc amenintator. Veninul lor poate fi insa letal. Pe cat de incitant suna, la final de sezon estival, o baie in ocean, pe atat de periculoasa poate fi o intalnire neasteptata cu o viespe de mare sau un sarpe de mare, cele mai veninoase creaturi din lumea subacvatica. Iata topul celor mai infricosatoare fapturi marine, potrivit site-ului LiveScience.
02 Sep 2009

1. Viespea de mare. Specia de meduza in forma de cutie pricinuieste cam 100 de decese in fiecare an, aproximeaza site-ul de stiinta LiveScience. Numai in Insulele Filipine, creaturile gelatinoase fac anual intre 20 si 40 de victime. O intepatura poate produce decesul in mai putin de trei minute, declansand atacuri de inima. Potrivit unei stranii marturii a unui soldat portughez de acum cateva secole, intepatura acestei meduze se resimte la fel ca atunci cand esti lovit de fulger.

2. Rechinul-tigru. Desi rechinii albi sunt vedetele filmului „Falci“ al lui Steven Spielberg, cea mai teribila amenintare vine din partea puternicilor rechini-tigru.
Publicitate

Cel mai periculos exemplar din familia rechinilor, fiara poate atinge si 5,4 metri, populand mai ales regiunea centrala a Pacificului. Totusi, la pranz prefera mai degraba mici rechini sau delfini in loc de carne umana. Anul trecut, doar patru persoane de pe glob au murit ucise de rechini.

3. Pestele-piatra. Este cel mai veninos peste din lume si e un maestru al deghizarilor. Traieste in apele tropicale si seamana leit cu pietrele de pe fundul apei. Nu ataca, dar, daca il calci, te inteapa cu veninul de pe aripile dorsale, cu care se apara si de rechini. Otrava pestelui-piatra, care poate ajunge la o lungime de 35 cm, cauzeaza paralizie si chiar moarte daca intepatura nu este tratata.

4. Pestele-luna. Este o adevarata delicatesa in bucataria japoneza. Insa, daca nu stii cum sa-l gatesti, ai toate sansele sa-ti ramana in gat. Caci otrava pestelui cunoscut si sub numele de fugu este de sute de ori mai puternica decat cianida. Pestele-luna are incredibila capacitate de a inghiti apa si de a-si dubla volumul. De altfel, masa sa corporala poate ajunge si pana la 1.800 de kilograme. Pe principiul cui pe cui se scoate, otrava pestelui-luna poate ajuta la vindecarea dependentilor de heroina.

5. Sarpele de mare. LiveScience a hotarat sa adauge in top si aceasta creatura submarina, mai ales din cauza fricii arhetipale a spetei umane fata de aceste taratoare. Chiar daca scuipa mai mult venin decat rudele terestre, serpii de mare stau destul de retrasi, ceea ce inseamna ca nu sunt atat de periculosi. Ataca oamenii foarte rar, preferand sa se hraneasca cu scoici si cu creveti.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri