Cotidanul: Fara plan aprobat pentru achizitii publice ecologice

Pe piata romaneasca, achizitiile publice ecologice inregistreaza o cerere destul de mica. Din aceasta cauza, preturile acestor produse sunt ridicate. De asemenea, exista si o stare de reticenta a cumparatorilor, iar din lejeritate fac achizitii ca si pana acum.

Achizitiile publice ecologice sunt procesele prin care clientii iau in calcul factorii de mediu atunci cand cumpara produse, servicii sau lucrari, cu scopul de a reduce impactul asupra sanatatii si asupra mediului inconjurator. Acestea includ produse sau servicii din mai multe domenii, cum ar fi constructii, electricitate, produse si servicii de curatenie, textile, produse alimentare si catering, mobilier, produse si servicii de gradinarit, echipamente IT, hartie si transport.

Cererea redusa creste preturile la produsele eco

Studiul „Relief“, cel mai mare proiect de cercetare privind achizitiile publice din Europa, derulat in perioada 2001-2003, a calculat cateva dintre beneficiile rezultate din achizitiile publice ecologice.
Publicitate

Daca toate autoritatile ar cumpara electricitate care provine din surse regenerabile, ar economisi 61.350.363 de tone de dioxid de carbon, pe an, daca s-ar trece la achizitionarea alimentelor ecologice, s-ar economisi folosirea a 41.560 de tone de fosfati, cunoscuti ca factori poluanti. Mai mult, practicarea achizitiilor ecologice creste concurenta si duce la scaderea preturilor tehnologiilor de pe piata.

„Nefiind o cerere mare pentru aceste produse, in prezent si costul acestora este mai mare pentru ca producatorii sa-si acopere costurile de productie, care sunt mai ridicate. Insa in momentul cand va exista aceasta cerere, produsele se vor ieftini“, a spus secretarul general adjunct din Ministerul Mediului, Florin Andrei.

Romanii, reticenti la achizitii ecologice

Chiar daca exista o prejudecata a oamenilor, conform careia produsele si serviciile ecologice sunt mai scumpe decat cele neecologice, aceasta opinie nu are in vedere si intregul ciclu de viata al acestora. „Desi sunt mai scumpe, pe termen lung produsele ecologice se dovedesc mai eficiente din punct de vedere economic pentru autoritati, nu doar mai sanatoase pentru mediu“, a mentionat Florin Andrei. Nu doar ca sunt foarte putine cereri pe piata pentru produse ecologice, ci traim sub povara prejudecatilor, romanii manifesta si o stare de reticenta.

„Cunoastem reticenta achizitorilor in ce priveste introducerea de criterii ecologice in caietul de sarcini. E mai lejer pentru acestia sa faca achizitii ca pana acum, deoarece criteriile vor trebui justificate in cazul unor controale de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sau Curtea de Conturi. Iar cata vreme nu exista o strategie nationala in acest sens si nici o reglementare de la Uniunea Europeana, ei prefera sa lase lucrurile asa cum sunt“, a mai spus oficialul Ministerului Mediului.

Avem doar proiecte eco

Planul de Actiune pentru Achizitii Publice Ecologice de la Ministerul Mediului a ramas la stadiul de proiect. Cu toate ca Romania se angajase in fata Uniunii Europene ca va avea o strategie in acest domeniu, pana la sfarsitul anului trecut, sunt riscuri ca nici in 2010 Romania sa nu aiba un plan promovat prin hotarare de guvern.

„Un plan de actiune in acest sens fusese finalizat anul trecut, iar fostul ministru al Mediului Attila Korodi introdusese o nota privind necesitatea adoptarii planului national de actiune privind achizitiile publice verzi. Insa acesta n-a fost promovat. Acum trebuie reluat procedeul, in acest an, ori la inceputul anului viitor“, a declarat Florin Andrei.

De altfel, conform unui studiu elaborat de PwC si Ecofys, Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Austria ocupa primele locuri intre statele europene la consumul de produse si servicii ecologice. Cercetarea arata ca 55% din numarul total al contractelor sunt achizitii publice ecologice. Principalele achizitii sunt din domeniul produselor si serviciilor de curatenie, electricitate, echipamente IT, produse de papetarie si mobilier. „Insa, la acest capitol, suntem codasi printre tarile europene“, a incheiat secretarul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri