Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Copacii Parcului National Muntii Rodnei atacati de gandacul de scoarta

Zeci de hectare de padure din Parcul National Muntii Rodnei sunt atacate de gandacul de scoarta, existand riscul ca suprafata sa se extinda daca lemnul respectiv nu este scos din perimetru, relateaza Mediafax. Autoritatile locale spun ca nu pot lua masuri pentru ca este arie protejata.

Primarii din Bistrita-Nasaud care detin proprietati pe raza Parcului National Muntii Rodnei s-au intrunit astazi pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu lemnul din paduri.

"Am monitorizat peste 50.000 de metri cubi de lemn atacati de gandacul de scoarta. E un focar de infectie fiindca lemnul se usuca, iar gandacul nu poate fi oprit decat daca este lemnul scos din padure. Problema este ca noi nu avem voie sa ne atingem de el fiindca aria este protejata", a declarat primarul comunei Feldru, Stefan Sangeorzan.

Directorul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, Augustin Hadarau, a declarat ca observatia primarilor este corecta.
"Mai ales in zona de protectie, care se intinde pe 13.000 de hectare, unde nu s-a mai exploatat nimic din 2004, atacul este masiv. Gandacul s-a inmultit mult anul acesta din cauza climatului favorabil si avem zeci de hectare afectate”, a declarat Hadarau.

“Nu putem interveni cu substante chimice ca sa nu distrugem ecosistemul, asa ca singura solutie este sa scoatem lemnul. Voi intruni Consiliul Stiintific al Parcului, cat mai urgent posibil, si vom lua o decizie in acest sens", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, la intrunirea de astazi, primarii au declarat ca sunt nemultumiti fiindca in luna iulie Guvernul a exclus persoanele juridice de pe lista beneficiarilor de despagubiri pentru proprietatile din ariile protejate, administrate de stat.

"Am asteptat cinci ani despagubiri de la stat. Din 2004, de la infiintarea parcului, si pana in prezent, nu s-au gasit niciodata bani la bugetul de stat pentru plata compensatiilor, desi nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sau nu sa dam statului proprietatile noastre. Sunt zeci de hectare de padure de care nu ne putem atinge, dar nici nu am primit in alta parte, nici bani nu ne-au dat pentru proprietatea luata”, a aratat primarul comunei Feldru, Stefan Sangeorzan.

La intrunirea de astazi, cei 17 primari din Bistrita-Nasaud au decis sa ceara Guvernului sa anuleze hotararea respectiva, deoarece, in caz contrar, ei il vor actiona in judecata.

"Vom da in judecata Guvernul Romaniei pe care il acuzam ca ne-a incalcat dreptul la proprietate. Daca nu ni se va da dreptate in tara, vom apela la instantele europene", a afirmat Sangeorzan.

Acesta a adaugat ca primarii nu recunosc existenta parcului atat timp cat nu au fost adoptate hotarari de consilii locale prin care sa fie cedate proprietatile respective.

"In plus, mai cerem si dizolvarea Consiliului Stiintific al Parcului care nu se intruneste decat foarte rar si nu ia nicio decizie in favoarea noastra", a adaugat Sangeorzan.

Administratia Parcului National Muntii Rodnei a fost infiintata in anul 2004, ca subunitate a Directiei Silvice Bistrita, pentru o perioada de zece ani si functioneaza in baza HG nr. 230/2003 privind delimitarea rezervatiilor biosferei, a parcurilor nationale si a parcurilor naturale si constituirea administratiilor acestora.

Suprafata parcului este de peste 46.000 de hectare, din care 80% in judetul Bistrita-Nasaud si 20% in judetul Maramures. In parc exista peste 1.100 de specii de plante superioare si 21 de tipuri de padure, de la cele de fag la cele de rasinoase.

Foto: evz.ro

spot_img

Ultimele știri