Coloana vertebrala eco a Bucurestiului

Un grup de arhitecti propune o “coloana vertebrala” pentru dezvoltarea ecologica a Bucurestiului. Proiectul se numeste Eco Bucuresti 2015, este realizat de arhitectii de la Space Syntax si presupune reabilitarea ueni suprafete de 1.000 de hectare de-a lungul axei Dambovitei incepand de la parcul Izvor pana la Lacul Morii. Proiectul a fost prezentat arhitectului sef al Primariei Capitalei si ONG-urilor de profil in vederea promovarii unei strategii sustenabile a orasului.

Proiectul Eco Bucuresti 2015 este gandit pe trei componente. Prima vizeaza regenerarea, in sensul de a recupera si revalorifica in interes public Lacul Morii, raul Dambovita si spatiul din jurul Palatului Parlamentului. A doua componenta este concentrata pe revitalizarea economica si sociala prin valorificarea potentialului existent. Pe aceasta axa se afla platforma Politehnica, institute de cercetari, Gradina Botanica si Palatul Parlamentului, cladiri care sunt de interes public si ar putea atrage foarte multi investitori.

Ultima componenta o reprezinta un demers amplu de activare culturala prin platforma culturala, Liveland. “Liveland este o platforma culturala cu nota militanta ce vine in sprijinul revitalizarii urbane, intr-un spirit ecologic”, a declarat Iulian Morar, initiatorul proiectului. Prima actiune pregatita in cadrul acestei platforme este Liveland Festival, care va avea loc in luna iunie a anului viitor. Initiatorul va aduce artisti internationali, dar si o serie de filme cu mesaj ecologic pentru a constientiza publicul de problemele de mediu.

“Este un proiect foarte interesant, putin dus spre zona utopica, dar are si aspecte care pot fi transpuse in realitate. Trebuie sa facem foarte multe studii in acest domeniu”, a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Primariei Generale.

Teodor Frolu, initiatorul proiectului Eco Bucuresti 2015, a explicat ca urmeaza consultarea proprietarilor cladirilor din aceasta zona pentru a vedea in ce masura sunt dispusi sa se implice. “Incercam sa cream o platforma unde sa identificam persoanele implicate in acest proiect si care ar fi contributia lor. Proiectul a fost vazut astazi de arhitectul sef al Capitalei si de ONG-uri si acum vrem sa vedem cum ar putea sa ne ajute ei sa realizam acest proiect. Speram ca proiectul sa fie cuprins in strategia de dezvoltari a Bucurestiului”, a declarat Teodor Frolu.

Text: Loredana Pana / Green Report
Foto: infotravelromania.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri