In judetul Cluj mai sunt active 20 de rampe de gunoi, restul de 60 fiind inchise in urma notificarilor trimise in acest an de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, informeaza Agerpres.
"Incepand de luni, 20 iulie, echipele de control vor verifica, la nivelul fiecarei comune, starea de fapt. Primariile au trimis notificari la AJPM, in care au confirmat ducerea la indeplinire a obligatiilor ce le revin in privinta rampelor. Din cele 80 de rampe mai sunt active 20. Echipe ale Garzii de Mediu sunt, deja, in controale pe teren, iar de luni incep si controalele tematice, la care vor participa si echipe ale AJPM. Toate neregulile vor fi sanctionate cu amenzi", a declarat, vineri, Adina Maier, purtator de cuvant al AJPM. Ea a explicat ca procedura de infringement (incalcare a prevederilor Tratatului de aderare la UE – n.r.) se poate declansa in cazul in care exista sesizari de neconformare, fie din partea cetatenilor, fie a unor organizatii neguvernamentale.
"Dupa ce executivul comunitar valideaza aceste sesizari, transmite statului in cauza o notificare formala. Statul are la dispozitie un termen de doua luni pentru a raspunde la aceasta notificare. Daca raspunsul este satisfacator, Comisia Europeana inchide cazul, iar daca nu, redacteaza un aviz ultimativ, care include un nou termen de remediere, de doua luni. Daca statul nu se conformeaza nici atunci, CE trimite dosarul Curtii de Justitie, care impune masuri de intrare in normalitate si termene. Doar in situatia in care statul nu duce la indeplinire sarcinile ultimative, incep penalitatile", a explicat Maier.
Primarul comunei Mihai Viteazul, Ioan Zeng, viceprimarul comunei Jucu, Ioan Pojar, primarul comunei Calarasi, Ioan Racolta, precum si secretarul comunei Ciucea, Damian Rosu, au confirmat, vineri, ca rampele de gunoi de pe raza acestor localitati au fost inchise in acest an, iar situatia este conforma normelor cerute de UE in privinta protectiei mediului.
Groapa de gunoi din comuna Aghiresu era inca activa, desi autoritatile locale au aratat ca a fost pus un strat de pamant de un metru peste rampa. In comunele Maguri-Racatau, Belis, Tritenii de Jos, Capus si Garbau au fost intreprinse actiuni similare pentru remedierea situatiei. Potrivit legislatiei UE, rampele de gunoi din mediul rural trebuie sa fie acoperite cu pamant, iar ultimul strat sa fie cu iarba. In locurile in care se impune, ca urmare a configuratiei terenului, trebuie sa fie construite rigole pentru scurgerea apei.
Foto: www.cluj4all.com