China si India sustin acordul climatic de la Copenhaga

China si India au semnat acordul elaborat la Copenhaga, alaturandu-se celorlalti mari emitatori de gaze cu efect de sera, informeaza Reuters.

Peste 100 de state sustin in momentul acesta acordul de la Copenhaga, in varianta de compromis in care acesta a fost hotarat in decembrie, dupa doua saptamani de discutii aprinse.

Acordul prevede ajutoare anuale de 100 milioane de dolari, incepand cu 2020, pentru tarile in curs de dezvoltare si urmareste o limitare a cresterii temperaturii globale cu doua grade Celsius peste cea din perioada preindustriala. Cu toate acestea, nu a fost stabilit un calendar in functie de care sa fie atinse aceste obiective.

Ministrul Mediului din India, Jairam Ramesh, a transmis Parlamentului ca se va alatura statelor care sustin documentul si ca acest lucru ii va intari statului pozitia in negocierile climatice.

La randul sau, negociatorul chinez Su Wei a trimis o scrisoare de o propozitie Secretariatului pentru Schimbari Climatice al ONU, spunand sa “treaca China pe lista”.

China, SUA, UE, Rusia si India sunt cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera, majoritatea provenind din arderea combustibililor fosili. Dintre ei, numai Rusia nu a semnat inca acordul.

Sustinerea marilor poluatori reprezinta un pas mic pentru acord, despre care activistii de mediu sustin ca prevede efortul minimum pe care statele participante la summitul de la Copenhaga il pot face, in conditiile in care sperau la un pact bine definit din punct de vedere legal pentru a combate incalzirea globala.

Exista insa foarte putine indicatii referitoare la cand sau cum vor ajunge tarile sarace si cele bogate la un acord pe tema unui mecanism de combatere a schimbarilor climatice.

Dupa summitul COP 15 din decembrie, China si India au preferat sa sublinieze suprematia Conventiei Climatice a ONU, din 1992, concretizata prin Protocolul de la Kyoto, care pune accentul pe reducerea emisiilor in statele bogate.

Foto: Reuters
 

spot_img

Ultimele știri