Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni obligatoriu din martie

Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni obligatoriu din luna martie a acestui an, daca Guvernul va aproba ordonanta de urgenta privind reintroducerea acestuia, propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), a anuntat joi institutia, potrivit Mediafax.

Oficialii MDRT s-au intalnit miercuri cu reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, Asociatiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT, Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania si profesori ai Facultatii de Instalatii din Bucuresti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru cladiri.

"S-a discutat despre reintroducerea obligativitatii existentei certificatului energetic in tranzactiile imobiliare, in contextul introducerii pe agenda Guvernului a Ordonantei de urgenta de amendare a prevederilor referitoare la acest aspect. In situatia in care, Guvernul aproba Ordonanta propusa de MDRT, certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Potrivit MDRT, in perioada urmatoare se va intensifica procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici. Totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe.

Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel incat sa fie eliminate orice neajunsuri in momentul tranzactionarii cladirilor.

10 ani de valabilitate

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat si asupra eficientei energetice a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica, de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta, in functie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

 

spot_img

Ultimele știri