Cercetatorii au decodat genomul calului

Genomul unui cal domestic a fost decodat cu succes de o echipa internationala de cercetatori, relateaza BBC.

Studiul, publicat in revista Science, arata similaritatile dintre cai si alte mamifere placentare si ar putea oferi indicii despre felul in care caii au fost domesticiti. Analiza demonstreaza si similaritatile dintre genomul uman si cel al cailor, descoperire ce s-ar putea dovedi utila pentru medicina.

Caii sufera de peste 90 de boli ereditare, ce prezinta similaritati cu cele umane. „Caii si oamenii sufera de boli asemanatoare, asa ca identificarea defectelor genetice la cai promite sa contribuie la inmultirea cunostintelor noastre despre maladiile ambelor tipuri de organisme”, a explicat Kerstin Lindblad-Toh, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii au analizat ADN-ul unei femele adulte pentru a decoda cele 2,7 miliarde de nucleotide, unitati de baza ale genomului. Simultan cu decodarea genomului, cercetatorii au studiat si diferente genetice dintre diverse rase de cai, pentru a realiza un catalog al variatiilor posibile.

Genomul cailor este putin mai mare decat cel al cainelui domestic si mai mic decat cel al omului si al vacii. Cercetatorii au mai decodat pana acum genomul soarecelui, al sobolanilor, cimpanzeilor, ornitorincului si al macacului.

Foto: kymliak.wordpress.com

spot_img

Ultimele știri