Cei 17 americani care impiedica lupta cu poluarea

Revista Rolling Stone a realizat un top al celor mai proeminenti opozanti ai legislatiei de mediu, ce trebuie votata de senatorii americani pentru limitarea emisiilor. Printre cei 17 se numara presedinti de corporatii, politicieni, dar si oameni de stiinta.

1.Warren Buffett – director general Berkshire Hathaway

In ciuda faptului ca a fost consilierul lui Barack Obama pe durata primelor luni de criza financiara, cel mai cunoscut investitor din Statele Unite a criticat incercarile presedintelui de a stopa incalzirea globala prin promovarea dezvoltarii durabile. El a numit legea pentru mediu, votata deja de Camera Reprezentantilor, „o taxa enorma”. „Oamenii foarte saraci vor plati mult mai mult pentru factura la electricitate”, a mai afirmat Buffett. Cu toate acestea, potrivit agentiei federale Congressional Budget Office, legea va contribui la o economie de 40 de dolari pe an pe gospodarie.

Pe langa criticile aduse legislatiei de mediu, Buffet a investit in industriile poluante. In ultimele luni, compania lui Berkshire Hathaway a cumparat 1,28 de milioane de actiuni la ExxonMobil, cel mai mare poluator din America. In plus, in noiembrie a achizitionat compania feroviara Burlington Northern Santa Fe pentru 26 de milioane de dolari, in conditiile in care aceasta transporta 300 de milioane de tone de carbune pe an. Doar in 2008, compania a eliberat in atmosfera 65 de milioane de tone de CO2.

2. Rupert Murdoch – director general News Corporation

Dupa ce, in 2007, isi anunta convingerea ca incalzirea globala este o amenintare clara si cu potentiale efecte catastrofale, cel mai puternic baron media din Statele Unite s-a transformat in sursa celor mai mari dezinformari pe tema schimbarilor climatice.

Chiar daca a promis ca News Corporation isi va neutraliza amprenta de carbon pana in 2010, Fox Business, televiziune din subordinea sa, a difuzat seria "The Carbon Myth", in care un om de stiinta explica de ce poluarea cu carbon este „buna pentru mediu”.

In acelasi timp, ziarul „Wall Street Journal” a numit legislatia pentru clima drept „cea mai mare taxa din istoria Americii”, iar „New York Post” s-a referit la summitul de la Copenhaga din decembrie ca o incercare de a „transfera trilioane de dolari de la economiile tarilor dezvoltate catre coruptii din lumea a treia”, in timp ce sume greu de imaginat raman la birocratii de la Natiunile Unite.

3. Jack Gerard – presedinte American Petroleum

Potrivit unei scurgeri de informatii, Jack Gerard si-a mobilizat angajatii din 400 de companii din subordine sa participe la proteste impotriva legislatiei de mediu.

Ca director al American Petroleum, Gerard este figura principala din industria petrolului si a gazelor din SUA si conduce companii ca Exxon, Shell, BP si Halliburton.

4. Rex Tillerson – director general ExxonMobil

Tillerson, ce conduce cea mai mare companie petroliera din lume, afirma ca „emisiile de gaze cu efect de sera sunt un factor ce afecteaza schimbarile climatice”. Cu toate acestea, cel mai mare emitator de CO2 din America nu intentioneaza sa isi sisteze operatiunile.

Compania este responsabila pentru 397 de milioane de tone de emisii de CO2 anual, adica 6,5% din totalul de emisii al tarii. In cadrul campaniei de a bloca legislatia de mediu, Exxon a cheltuit 29 de milioane de dolari pentru lobby si a continuat sa finanteze organizatii ca Heritage Foundation, ce sustine ca incalzirea globala nu este o amenintare.

5. Senatorul democrat de Louisiana, Mary Landrieu

Landrieu este recunoscuta drept cea mai mare sustinatoare a proiectelor de promovare a combustibililor fosili din cadrul Partidului Democrat. Chiar daca statul pe care il reprezinta, Louisiana, ar putea fi devastat de efectele incalzirii globale, senatorul continua sa serveasca interesele finantatorilor sai din industria energetica.

In 2008, dupa ce s-a dovedit a fi veriga esentiala in scutirea de taxe in valoare de 12 miliarde de dolari a marilor companii petroliere, Landrieu a primit dobanzi de 272.000 de dolari.

6. Marc Morano – fondator al Climate Depot

Morano este fondatorul site-ului care serveste drept „principala celula a masinariei de negare a schimbarilor climatice”, potrivit directorului de cercetare al Greenpeace, Kert Davies. Acesta sustine ca site-ul s-a dovedit de succes in intarzierea actiunilor de stopare a incalzirii globale.
Marc Morano a afirmat ca oamenii de stiinta care sustin ipoteza schimbarilor climatice promoveaza frica si „declara razboi civilizatiei moderne”.

7. Senatorul republican de Oklahoma, James Inhofe

Ca fost director al comisiei pentru mediu din Senat, James Inhofe este una dintre cele mai influente voci din Partidul Republican pe tema incalzirii globale. Senatorul sustine ca schimbarile climatice sunt „cea mai mare farsa facuta vreodata poporului american”. El insista ca dioxidul de carbon nu este „un poluant adevarat” si nu este ingrijorat de nivelul in crestere al apelor pentru ca, in cazul in care toate initiativele esueaza, „Dumnezeu este inca sus acolo”.

In noiembrie, Inhofe si-a mobilizat colegii din Partidul Republican pentru a boicota dezbaterea pe tema legislatiei pentru clima din comisia pentru mediu.

8. David Ratcliffe – director general Southern Company

Ratcliffe este directorul celei de-a doua companii din SUA ca emisii de CO2. Un grup de 63 de lobbyisti au fost sustinuti financiar de Southern Company pentru ca legislatia de mediu sa nu treaca de parlamentul american.

Principala centrala a companiei emite cat toate centralele energetice din Brazilia, iar tintele pentru reducerea emisiilor de CO2 ar putea implica pentru Southern Company costuri de 400 de milioane de dolari pe an.

9. Dick Gephardt – director general Gephardt Group

Fostul lider al majoritatii din Camera Reprezentantilor isi foloseste acum influenta politica pentru a face lobby pentru compania Peabody Energy, cel mai mare producator privat de carbune. Dick Gephardt este cel mai proeminent promotor al „tehnologiei curate a carbunelui”, o alternativa, inca imaginara, pentru sectorul energiilor regenerabile.

Potrivit afirmatiilor lui Al Gore, „carbunele curat este ca tigarile sanatoase. Nu exista”.

10. George Will – comentator pentru ABC

George Will este cel mai cunoscut sustinator al ideii ca schimbarile climatice nu exista si s-a transformat in purtatorul de cuvant al studiilor, finantate de marile corporatii, care demonstreaza aceasta idee.

Will a avut contributii semnificative pentru ziarul Washington Post, revista Newsweek si emisiunea „This Week” de la ABC.

De cele mai multe ori, el emite date contrazise clar de studiile internationale. Contrar afirmatiilor facute de Will, 11 dintre cei mai fierbinti ani din istorie s-au inregistrat in ultimii 13 ani, iar calota glaciara a scazut cu o suprafata mai mare decat cea a statelor Texas si California luate impreuna.

11. Tom Donohue – presedintele Camerei de Comert a SUA

In primele noua luni ale anului 2009, Camera de Comert a SUA (USCC), prezidata de Donohue, a cheltuit 65 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decat ExxonMobil, pentru a bloca prin lobby limitarea poluarii cu carbon.

Pozitia extrema a presedintelui Camerei de Comert nu este sustinuta si de membrii USCC. Dintre cele 23 de companii din componenta Camerei, doar patru s-au opus legislatiei de mediu, iar trei dintre acestea sunt producatori de carbune.

12. Don Blankenship – director general al Massey Energy

Don Blankenship este cel mai vehement dintre presedintii de corporatii in privinta negarii schimbarilor climatice. Succesul afacerii lui depinde de esecul campaniilor de mediu, pentru ca Massey Energy este cel de-al patrulea operator din industria americana a mineritului. Compania produce 40 de milioane de tone de carbune in fiecare an.

Cel mai bine platit director din industria carbunelui, Blankenship isi foloseste averea pentru a influenta deciziile politice. Recent, el a finantat o campanie de 3,5 milioane de dolari pentru a bloca o instanta de judecata ce a luat de multe ori decizii nefavorabile companiei sale.

13. Fred Singer – fizician la Universitatea Virginia

Fost sustinator al industriei tutunului, Singer este „bunicul” cercetarilor false, menite sa contrazica dovezile incalzirii globale.

Fizicianul de 85 de ani, ce a incercat sa minimalizeze si efectele gaurii din ozon, inca este considerat o autoritate in domeniul „racirii globale”. Anul trecut, el a publicat volumul "Climate Change Reconsidered", sustinut de Institutul Heartland. Institutul este menit sa serveasca drept contragreutate pentru Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.

14. Senatorul republican de Arizona, John McCain

McCain a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori ai mediului din randul republicanilor si chiar a introdus un proiect de lege in 2003, impreuna cu Joe Lieberman, pentru crearea unei piete a comertului cu certificate de carbon.

De cand a pierdut cursa prezidentiala, opiniile senatorului s-au transformat radical. El s-a opus schemei de comert cu certificate de carbon propusa de administratia Obama, numind-o „o taxa de 630 de miliarde de dolari pe care corporatiile americane vor fi obligate sa o plateasca”.

15. Joe Barton – politician, membru al Partidului Republican

Potrivit republicanului, membru al comisiei pentru energie din Camera Reprezentantilor, clima se schimba din cauza „unor variatii naturale”, iar oamenii ar trebui sa „invete sa se adapteze”. In plus, orice eforturi de combatere a incalzirii globale sunt inutile, pentru ca „Dumnezeu nu poate fi reglementat”.

Pe durata administratiei Bush, Barton a blocat orice legislatie de mediu si a promovat operatiunile private de foraj pe terenuri publice.

16. Charles si David Koch – director general si vicepresedinte executiv al Koch Industries

Cei doi frati multimilionari conduc cea mai mare companie privata din sectorul energetic si sunt rivalii celor de la Exxon in finantarea lobby-ului impotriva legislatiei de mediu. De-a lungul anilor, cei doi au sustinut financiar organizatii ca Heritage Foundation, Competitive Enterprise Institute si Cato Institute, toate fiind in spatele unor studii fabricate ce demonstreaza ca planeta nu se incalzeste.

David Koch acuza activistii pentru mediu ca vor sa duca civilizatia „inapoi in Evul Mediu, pe timpul Ciumei Negre”.

Foto: Rolling Stone

spot_img

Ultimele știri